Leszállítottak egy haszid családot a repülőről, mert a babájukon nem volt maszk

A Frontier Airlines járatán utazók szerint egy két évesnél fiatalabb gyereken nem volt maszk, ez lehetett az oka a döntésnek.

Vasárnap este leszállítottak egy haszid zsidó családot a Frontier Airlines Miamiból New Yorkba induló járatáról – számol be róla a Daily Wire.

Az Ortodox Zsidó Közügyek Tanácsa közösségi oldalára is feltöltötte a felvételeket, amin látható, hogy az egyéves gyerek családját és rokonaikat lekísérik a gép fedélzetéről.

OJPAC on Twitter: „Disturbing incident the last hour on a @FlyFrontier flight as staff told a Hasidic couple to get off because their 18 month old had no mask. Applause is heard as the couple started leaving. Travels say on camera that the applause came from staff who also cheered that „we did it.” pic.twitter.com/rA2JQmI1tU / Twitter”

Disturbing incident the last hour on a @FlyFrontier flight as staff told a Hasidic couple to get off because their 18 month old had no mask. Applause is heard as the couple started leaving. Travels say on camera that the applause came from staff who also cheered that „we did it.”

A légitársaság azt írta, hogy egy nagy társaságból néhány felnőtt nem volt hajlandó maszkot viselni, és amikor erre kérték őket, agresszívan támadtak a személyzetre, ezért rendőrt kellett hívni rájuk. Állításuk szerint többször is megkérték a felnőtteket, vegyék fel a maszkot, de nem voltak hajlandóak, és nem is szálltak le. Egy másik tweetben aztán megerősítették: nem a 2 éven aluli gyerekkel volt probléma, hiszen a légitársaság szabályzata szerint nekik nem is kötelező maszkot viselniük. Az Egyesült Államok járványügyi központja is csak két évnél idősebb gyerekek esetében ajánlja a maszkviselést.

A haszid társaság egyik tagja elmondta: mindannyiukon volt maszk, amikor felszálltak a gépre. Hershey Greenbaum, egy másik utas a New York Postnak azt mondta: valójában az egyéves gyerek miatt szállították le a társaságot, és ebben 15 rendőr segédkezett a személyzetnek.

„Mindenki nagyon dühös lett a fedélzeten, de mégis mit tehettek volna? Egy 18 hónapos babáról van szó” – mondta Greenbaum. Hozzátette: zsidók és nem zsidók egyaránt kiálltak a család mellett.

Később egy ortodox zsidó férfi hangosan kiabálni kezdett a személyzettel, emiatt pedig mindenkit leszállítottak, és törölték a járatot.

A kiabálás során a személyzetet antiszemitizmussal is megvádolták, illetve egy utas azt kiáltotta, hogy „ez itt a náci Németország!”

Egy videót készítő utas szerint pedig a személyzet tagjai látványosan örültek annak, hogy a társaság leszállt a gépről.

A közösségi médiában terjedő felvételeken hallani lehet, ahogy a gyerek édesanyja elmondja, azért vette le a 18 hónapos babáról a maszkot, hogy megetesse. Az etetés után azonban nem tette vissza rá. Az édesapa is megerősítette, hogy a gyerek még nem töltötte be a második életévét.