Izrael először fogadta az Egyesült Arab Emírségek nagykövetét

Mohamed Mahmúd Al-Haja Jeruzsálembe látogatott, és találkozott az elnökkel, valamint a külügyminiszterrel is. A nagykövet később Benjamin Netanjahuval is egy asztalhoz ül, és tárgyalnak a nagykövetség megnyitásáról is.

Reuven Rivlin elnök hétfőn hivatalában fogadta az Egyesült Arab Emírségek nagykövetét, Izrael történetében először – írja a The Times of Israel.

A két országnak tavaly sikerült rendeznie viszonyát. Mohamed Mahmúd al-Haja vörös szőnyegen, élőzenés kísérettel vonult be a jeruzsálemi találkozóra, ahol Rivlin arab nyelven köszöntötte. Al-Haja magángéppel érkezett Izraelbe, és a járványügyi szabályoknak megfelelően azonnal átesett egy koronavírus-teszten.

Rivlint különösen érzékenyen érintette a találkozás, mert édesapja nagyon szerette az arab nyelvet, és ő fordította le a Koránt héber nyelvre.

„Az országaink célja közös: egy kis szárazföldi területet kell mostoha körülmények között is virágzó területté alakítanunk. Fantasztikus ez a nap, amikor az Emirségek zászlaja az izraeli zászlóval együtt lobog a jeruzsálemi elnöki palotán. Az egész izraeli nemzetet megérintette ez a találkozás, és örömmel fogadják önt”

– mondta a nagykövetnek Rivlin.

Mohamed Al Khaja on Twitter: „I arrived today in Tel Aviv as the first UAE Ambassador to the State of Israel and met with HE @Gabi_Ashkenazi, Israeli Minister of Foreign Affairs, to discuss growing bilateral relations since the signing of the Abraham Accords, as well as enhancing cooperation in various fields pic.twitter.com/JcsWqQ4ht7 / Twitter”

I arrived today in Tel Aviv as the first UAE Ambassador to the State of Israel and met with HE @Gabi_Ashkenazi, Israeli Minister of Foreign Affairs, to discuss growing bilateral relations since the signing of the Abraham Accords, as well as enhancing cooperation in various fields pic.twitter.com/JcsWqQ4ht7

Az Egyesült Arab Emírségek az első ország, amelyik az Ábrahám-megállapodásnak köszönhetően teljesen helyreállítaná diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Később Bahrein, Marokkó és Szudán is hasonló lépéseket tehet. Az Ábrahám-megállapodás feloldotta azt a hosszú ideje fennálló konszenzust az arab országok között, miszerint addig nem rendeznék a viszonyukat Izraellel, amíg nem kötnek átfogó békeszerződést a palesztinokkal.

„A vezetők ugyan aláírhatnak megállapodásokat, de a valódi, tartós béke népek és népek között köttetik” – mondta Rivlin, aki sok sikert kívánt Al-Hajának a diplomáciai tárgyalásokhoz. Gabi Askenázi külügyminiszer szintén jókívánságokkal látta el a nagykövetet hétfőn.

Al Haja elmondta: megtisztelve érzi magát, hogy ő lehet az első nagykövet, aki Izraelbe látogat, és szeretné elmélyíteni a kulturális, az üzleti és az oktatási kapcsolatokat is Abu-Dzabi és Jeruzsálem között. Hozzátette, Izraelnek és az Egyesült Arab Emírségeknek van a legfontosabb gazdasága a régióban. Ő is felhívta a figyelmet a két ország közös küldetésére, ami a béke és a biztonság megteremtése a Közel-Keleten.

A következő napokban a nagykövet Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel is tárgyalni fog, és közösen döntenek a nagykövetség helyszínéről is. Izrael januárban nyitotta meg nagykövetségét az Egyesült Arab Emírségekben a veterán diplomata, Eitan Naeh vezetésével.

Al-Haja Twitterén angolul és héberül is posztol 30 ezer követőjének, ráadásul most a nagykövetségnek is nyílt egy új Twitter-fiókja.

Izraelnek szüksége van Amerikára, de a tőle való függésének vége

Trump rendeleteit Golán-fennsíkról például nagyon könnyű visszafordítani. Ám az ország erősödő szövetségét a legfontosabb arab államokkal, és az Irán elleni koalíciójukat már nem lehet megszüntetni.