Elhunyt Kornfeld Tibor, a dunaszerdahelyi hitközség vezetője

Kornfeld Tibor hatvankilenc éves korában, koronavírusban halt meg. Emlékéből fakadjon áldás!

Kornfeld Tibor a helyi zsidóság legfontosabb krónikása volt, egyik leghíresebb könyve a  Volt egyszer egy zsidó város, Dunaszerdahely – olvasható a Dunaszerdahelyi.sk oldalán.

Kornfeld Tibor 1952-ben született Dunaszerdahelyen (zsidó neve Mose Cvi). A holokauszt idején, 1944-ben meggyilkolt nagyapja, Kornfeld Ármin Dunaszerdahely város egykori alpolgármestere volt, édesapja Kornfeld Ferenc pedig a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség tiszteletbeli elnökeként volt tevékeny alakítója a város életének – írta róla a lap főszerkesztője Nagy Attila.

„A fiam részt vett a zsidósággal kapcsolatos dolgokban. Kialakult egy fiatal társaság itt, Dunaszerdahelyen, csupa zsidó fiatal volt benne. Ezek nagyon összetartottak. Szoktak kirándulni, beszélgetni, kártyázni, táncolni. Mindig valamelyik családnál jöttek össze. Ennek a baráti társaságnak egy része a mai napig is létezik” – írta róla az édesapja.

Kornfeld Tibor vegyészként dolgozott, majd 2015-ig, nyugdíjazásáig a dunaszerdahelyi idősek otthonának volt az igazgatója.

2007-ben kiadta édesapja, Kornfeld Ferenc Az én városom Dunaszerdahely – „Kis Jeruzsálem” című kötetet, de aktív részese volt a dunaszerdahelyi zsidó temetőt feldolgozó adatbázis elkészítésének is. 2014-ben a holokauszt emlékművet avatott fel a zsidó temetőben.

Könyvében írta: „dunaszerdahelyi vagyok, elődeim is itt születtek. Nem voltak ortodox, vallásos emberek, de sokat tettek ezért a városért, Úgy is, mint zsidók, de úgy is, mint büszke polgárok. Sokan voltak ilyenek.”

Holokauszt-regény a kultúra „fenegyerekétől”

Interjú Szabó Stein Imre íróval, kommunikációs szakemberrel.