Összecsapott az al-Kaida és az Iszlám Állam Afrikában

Legalább 20 holttestre bukkantak Burkina Faso északi részén, miután az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz, illetve az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető csoportok csaptak össze egymással – közölték biztonsági források.

Az Infowakat helyi médium hétfői közlése szerint a holttestekre szombaton bukkantak rá a Malival közös határtól körülbelül 10 kilométerre.

A térségben pénteken összecsapott egymással az al-Kaidával szövetségben álló Dzsamáa Nuszrat al-Iszlám va al-Muszlimín (JNIM) és a Nagy-szaharai Iszlám Állam (EIGS) nevű terrorszervezetek – jelentette az Infowakat az említett forrásokra hivatkozva.

A két csoportosulás 2015 óta békésen megfért egymás mellett a Száhel-övezetben, ám 2019 nyarán összekülönböztek Maliban és Burkina Fasóban, ami erőszakhoz vezetett. Az Iszlám Állam an-Naba című hetilapja 2020 májusában hivatalosan is elismerte a szembenállást.

A fegyveres konfliktusokat nyomon követő és elemző ACLED nevű nemzetközi szervezet szerint az al-Kaida és az Iszlám Állam helyi ágai 2019 júliusa és 2020 decembere között 113 alkalommal csaptak össze a Száhel-övezetben, a harcokban 608-an vesztették életüket.

Afrikában éledt újra az Iszlám Állam

A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak. Hajdú Tímea elemzése.