BBC-vita: „Számíthatnak etnikai kisebbségnek a zsidók, mikor olyan sikeresek?”

A BBC Politics Live műsorában arról vitatkoztak, hogy a zsidókat külön etnikumnak tekintsék-e a népszámláláskor.

A progresszív PinkNews vezetője, Benjamin Cohen felháborodott azon a vitán, amit a BBC2-n futó Politics Live közvetített. Többek között az volt a műsorban megtárgyalt kérdés, hogy etnikai kisebbségnek számítanak-e a zsidók – írja a Jewish Chronicle.

A műsorban Cohen vendégként volt jelen, majd négy szakértő beszélgetett a témáról.

“Most néztem meg a Politics Live-ot a BBC-n, amiben szó szerint azt kérdezte meg a csatorna négy nem zsidótól, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a zsidók etnikai kisebbségnek számítanak. Képzeljétek el mi lenne, ha fekete lennék, és négy fehér ember kérdezgetne arról, hogy egy kisebbséghez tartozom-e. Pont ennyire lenne sértő” – írta Cohen Twitteren.

A zsidó származású házigazda, Jo Coburn “bizarr megjegyzését” is kritizálta. Ő azt mondta, hogy politikai sikereik miatt a zsidóknak “nincs szükségük annyi elismerésre, mint másoknak.”

A vitában részt vett Lee Rowley konzervatív képviselő, a Spectator írója, Kate Andrews, a Munkáspárt tagja, Lord Wood, és az Új Gazdasági Alap munkatársa, és Miatta Fahnbulleh is.

A beszélgetés során megkérdezték, hogy a zsidókat külön kategóriába vegyék-e a következő népszámláláson. Ez azért került szóba, mert korábban a Munkáspárt vezérhelyettese, Angela Rayner egy Twitter üzenetben gratulált a skót Munkáspárt vezetőjének, Anas Sarwar-nak, amiért ő “a legelső kisebbséghez tartozó pártvezető az Egyesült Királyságban.”

Cohen így reagált ekkor: “Szóval akkor a zsidók nem számítanak, Angela? Téged egy olyan voksoláson választottak meg, ahol a Munkáspárt vezetője egy zsidó volt.” Ezzel Ed Miliband-re utalt.

Coburn ezt kérdezte: “Benjamin, vajon nincs egy nagyobb tanulság a mögött, hogy Angela Reyner azért nem ismerte el rögtön a korábbi zsidó vezetőket, mert számos zsidó ért már el komoly politikai sikert? Lehet, hogy ezért nincs is szükségük olyan nagy mértékű elismerésekre, mint másoknak?”

“Nevetséges arról beszélni, hogy a zsidóknak nem kell szembenézniük rasszizmussal, és hogy ezért szereztek ilyen magas pozíciókat” – Cohen szerint a vita alapvetése egész „egyszerűen nevetséges.”

„Nem azért szereztek ilyen magas pozíciókat a zsidók, mert nem kell a kirekesztéssel küzdeniük. A holokauszt most is él az emlékeinkben: ha gyakorló, ha nem gyakorló zsidó voltál, a nácik így is-úgy is meggyilkoltak” – írta Cohen.

Sötétség délben, avagy elmélkedés a zsidó identitásról

A baloldali mozgalmak hatékonyan semlegesítették a zsidó identitás határait, menedéket adva ezzel, még ha hamisat is. Pajor Tamás esszéje.