Biden ott folytatná a palesztinokkal, ahol Obama abbahagyta

A Biden-adminisztráció kétállami megoldást sürget az izraeli-palesztin konfliktusban.


Lassan, de biztosan halad a palesztinokkal a megegyezés felé a Biden-adminisztráció – írja az Israel Hayom.

Ez egy óriási fordulat ahhoz viszonyítva, hogy Trump elnöksége alatt szinte teljesen megszakadt a diplomáciai kapcsolat a palesztinok és az amerikai vezetés között.

Míg Trump közel-keleti politikája Izrael-központú volt, Biden inkább a palesztinokkal igyekszik helyreállítani a kapcsolatokat – állítja a cikk. 

Az új adminisztráció kedden másodszor is szóba hozta az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldását, amit Trump nem tartott jónak, sőt, az előző elnök még a palesztinoknak küldött segélyek mértékét is visszavágta. Az új amerikai delegáció részt vett a norvégiai Ad Hoc Összekötő Bizottság találkozóján, amely az 1993-as Oslói Egyezmény óta nagy szerepet játszik az izraeli-palesztin kapcsolatok rendezésében.

A hivatalos beszámoló szerint az amerikai delegáció a kétállami megoldást sürgeti, amelyben Izrael biztonságban van egy életképes palesztin állam mellett, és gazdasági, valamint humanitárius segélyt is nyújtanak a palesztinoknak.

Izraelt és a palesztinokat is arra szólították fel, óvakodjanak az olyan egyoldalú lépésektől, amelyek megnehezíthetik a kétállami megoldás kialakítását.

Hétfőn Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel tárgyalt,  és ő is hangsúlyozta: az Egyesült Államok egyértelműen a kétállami megoldás híve.

Blinken elmondta, Izrael úgy tudna zsidó és demokratikus államként békében, biztonságban működni, ha mellette egy életképes és szintén demokratikus palesztin állam jönne létre.

Múlt héten Joe Biden is felhívta Benjamin Netanjahut, bár az amerikai és az izraeli vezető között jóval később történt meg az első tárgyalás, mint a korábbi amerikai elnökök esetében.

Izraelnek szüksége van Amerikára, de a tőle való függésének vége

Trump rendeleteit Golán-fennsíkról például nagyon könnyű visszafordítani. Ám az ország erősödő szövetségét a legfontosabb arab államokkal, és az Irán elleni koalíciójukat már nem lehet megszüntetni.