Az olajszennyezés miatt már Izraelben sem engedik piacra a Földközi-tengeri árut

Szerdán megtiltotta az izraeli egészségügyi minisztérium a Földközi-tengerből származó élelmiszerek árusítását – írja a The Times of Israel. A Földközi-tengeri olajszennyezés súlyos károkat okozott az élővilágban az izraeli partoknál, ezért kellett leállítani az élelmiszer-forgalmat. A tiltás a halak mellett más tengeri élelmiszereket is érint, és visszavonásig marad érvényben.

Az izraeli mezőgazdasági minisztérium a tengerből vett mintákon keresztül vizsgálja, vajon mikortól válhat veszélytelenné a halfogyasztás.

Az izraeli tengerparton 160 kilométer hosszan találtak szennyeződéseket az elmúlt héten, a szennyeződés pontos forrását pedig azóta is vizsgálják.

A hatóságok először múlt csütörtökön fogtak gyanút, amikor egy 17 méter hosszú bálna tetemét sodorta partra a víz. Az izraeli sajtó először egy görög hajónak tulajdonította a szennyezést, a hajót üzemeltető társaság azonban cáfolta a híreket.

A környezetvédelmi minisztérium szerint a szennyeződés óta 70 tonna kátrányt gyűjtöttek be az izraeli partszakaszról.

A maradék a sziklás partvidékeket érinti, ahonnan nehezebb eltávolítani. A minisztérium gondoskodik a szennyezett homok és szilárd hulladék, például műanyagszemét elszállításáról is, munkájukat pedig a katonaság, a rendőrség és 2000 önkéntes is segíti. A partszakaszokat zöld, narancssárga és vörös színekkel jelölik, a szennyeződés mértéke szerint.

A kormány kedden jóváhagyta 45 millió sékel elkülönítését a műveletre.

Az izraelieket arra kérték, maradjanak távol a tengerparttól, ugyanis ez az utóbbi évtizedek egyik legsúlyosabb olajszennyezése a térségben. Egyelőre nincs hivatalos becslés arra vonatkozóan, mikor lehet újra biztonságosan látogatni a tengerpartokat.

Ismeretlen eredetű olajfolt szennyezte be Izrael teljes partvonalát

A híradások az elmúlt évtizedek legsúlyosabb izraeli környezetszennyezéseként számoltak be a történtekről.