Éjszakai kijárási tilalom lesz Purim idején

Többhetes csökkenés után ismét emelkedik a koronavírus-fertőzés terjedési rátája Izraelben az arab közösségekben burjánzó brit vírusváltozat miatt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja kedden.

A koronavírus-fertőzés terjedési rátája fokozatos csökkenés után a múlt héten 0,8 alatt volt, vagyis minden 100 új fertőzött átlagosan kevesebb mint 80 embernek adta át a vírust, ami a járvány folyamatos visszaszorulását jelezte.

Az utóbbi két napban azonban megfordult a változás iránya, és ismét növekedni kezdett, s már 0,8 fölé került ez a mutató. Azonban még így is 1 alatt áll, vagyis egyelőre csökken, és nem növekszik az új fertőződések száma.

Bizakodásra ad okot szakértők szerint, hogy az új vírushordozók mindössze 6 százaléka idősebb 60 évesnél, akiknél jelentősebb arányban vezethet súlyos betegség kialakuláshoz a vírusfertőzés.

A járvány jelenleg elsősorban az arab közösségeket sújtja, ahol késve, ezekben a hetekben jelent meg a gyorsabban terjedő és súlyosabb szövődményeket okozó brit vírusváltozat. Az arab települések lemaradtak az oltás ütemében a zsidók lakta városoktól, falvaktól, mert kevesebb bizalommal fogadták a vakcinákat, és ezért az idősebbek nagyobb százaléka még beoltatlan és ezáltal veszélyeztetettebb.

Az oltási kampány kezdetétől azonos módon és mértékben látják el vakcinával az Izrael lakosságának mintegy ötödét kitevő arab kisebbséget, az 1948-ban létrejött állam arab közösségeinek tagjait.

Kedden megkezdték az 1967-ben visszafoglalt területeken élő, izraeli állampolgársággal nem rendelkező, de Izraelbe bejáró palesztinok oltását is.

A mentőszolgálat és a hadsereg közösen új oltási központot állított fel a kalandiai átkelőnél azon kelet-jeruzsálemi palesztinok számára, akik a város keleti felén végighúzódó elválasztó kerítés keleti, palesztin oldalán élnek, de rendelkeznek izraeli tartózkodási engedéllyel.

Több tízezer kelet-jeruzsálemi palesztin került a 2000-es évek elején felhúzott elválasztó kerítés- és falrendszer keleti oldalára, akik rendelkeznek izraeli társadalombiztosítással és munkavállalási engedéllyel, mert Kelet-Jeruzsálem lakói voltak, amikor Izrael visszafoglalta Jordániától 1967-ben.

Szintén megkezdték az Izraelben dolgozó, naponta bejáró mintegy 122 000, általában az építőiparban vagy a mezőgazdaságban dolgozó ciszjordániai palesztin vendégmunkás beoltását.

Purim, a „zsidó farsang”

A karneválokkal és társas összejövetelekkel együtt járó örömünnepen arra emlékezünk, hogy Eszter, perzsa királyné megakadályozta, hogy a király főembere, Hámán elpusztítsa a Perzsiában élő zsidókat.

Járványügyi korlátozásokról döntött az izraeli kormány a hétvégi purim örömünnep idejére – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kormány a kedd esti ülésén jóváhagyta az éjszakai kijárási tilalom bevezetését a purim ünneplésének idejére, csütörtöktől vasárnapig. Este fél kilenctől reggel 5-ig tilos lesz a közlekedés, és nem csak a nyilvános, hanem a házibulikat is betiltották: nem szabad más otthonában tartózkodni sem.

Tekintélyes rabbik felszólították híveiket, hogy idén ne részegedjenek le ezen a zsidók megmenekülésére emlékező jelmezbálos örömünnepen.

A zsidó vallási parancs szerint ilyenkor addig kell inni, amíg nem tudják megkülönböztetni egymástól az Eszter könyvében szereplő, a zsidók elpusztítására törekvő, átkozott Hámánt és az áldott emlékű Mordechájt.

A korlátozással hetek óta visszaszorulóban lévő járvány feléledését próbálják megakadályozni, mert az egészségügyi minisztérium szerint már harmadik napja ismét növekszik a fertőzési ráta. A vírus szaporodási mérőszáma jelenleg 0,9, vagyis tíz koronavírus-fertőzött ember kilencnek adja át a kórt. Néhány napja még 0,8 alatt volt ez a mutató.

„Az oltások nem jelenthetnek eufóriát. Beoltottságunk még mindig nem elég a purim önfeledt ünneplésére”

— mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter. Izrael világelső a koronavírus elleni átoltottságban, a lakosság csaknem harmadát már kétszer beoltották a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal.

Mint korábban megírtuk, Izrael százezer dózis Moderna-oltóanyagot ajándékoz 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért. A ynet értesülése szerint az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából.

Csehország ötezer adag Moderna-vakcinát kapott Izraeltől

A gesztus része annak a kampánynak, melyben Izrael százezer dózis Moderna-oltóanyagot ajándékoz 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért.

A listán szerepel Magyarország is. Mellette afrikai országok, valamint többek közt Olaszország, Csehország, Honduras és Guatemala. A miniszterelnöki hivatal hozta nyilvánosságra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezen döntését, amelyről előzőleg nem értesítették a minisztereket.

„Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, melyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot”

— írta Tweeter-fiókjában Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere.

„Egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon”

— tette hozzá.

Kedden 76 845 embert oltottak be először és 69 769-et másodszor – három hét elteltével – a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 4 537 244-en (az ország lakosságának 48,98 százaléka) kapták meg az első és 3 146 509-en a második dózis vakcinát is.

A 74 164 tesztből 4395 vírushordozót azonosítottak, ami 6,1 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 761 551-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 42 045 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1266 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 795-en súlyos állapotban vannak, és 259 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2vírus okozta betegségben (Covid-19) tavaly február óta 5648-en haltak meg Izraelben.

Izraelben korlátozások bevezetésére készülnek a purimi örömünnep idejére

Izraelben korlátozások bevezetésére készülnek a hatóságok a purimi örömünnep idejére.