Hároméves viszálykodás után Katar és az Emírségek megkezdték a kapcsolatok helyreállítását

Az Egyesült Arab Emírségek és Katar küldöttségei hétfőn Kuvaitban először találkoztak azóta, hogy múlt hónapban megállapodtak, véget vetnek a több mint hároméves diplomáciai „mosolyszünetnek” egymás között – jelentette az emírségek állami hírügynöksége, a WAM.

Szaúd-Arábia, az emírségek, Bahrein és Egyiptom vezetői a Perzsa-öböl menti országok januári csúcstalálkozón arról állapodtak meg a szaúdi el-Úlában, hogy helyreállítják Dohával a diplomáciai, kereskedelmi és közlekedési kapcsolatokat, amelyeket

2017-ben szakítottak meg azt követően, hogy Katart a terrorizmus támogatásával vádolták meg, amit a dohai vezetés tagadott.

A WAM fogalmazása szerint hétfőn a két küldöttség tagjai megbeszélték az el-úlai nyilatkozat végrehajtását segítő közös teendőket. „Mindkét fél hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megőrizzék az öböl menti barátságot és testvériséget, közös cselekvési programokat dolgozzanak ki az Öböl Menti Együttműködési Tanács (GCC) országainak és állampolgárainak érdekében, valamint a térségben stabilitást és jólétet teremtsenek” – írta a hírügynökség.

Az emírségek és Katar vezetői megköszönték Szaúd-Arábiának és Kuvaitnak a segítségét a kapcsolatok helyreállításának előmozdításában.

A januári megállapodás óta már újraindították a légi forgalmat és általában a közlekedést Katar és a négy fenti állam között, amelyek külön-külön tartanak találkozókat Dohával a kétoldalú kapcsolatokat érintő vitás ügyek megoldására.

Az emírségek egyik tisztviselője a januári megállapodást követően aláhúzta, hogy a diplomáciai kapcsolatok visszaállítása időigényes feladat, mert az érdekelt feleknek helyre kell állítaniuk az egymás iránt bizalmat is.

Szaúdi-Arábia és Katar konfliktusának megoldása hozza el a békét Izraellel?

Egyes elemzők szerint Szaúdi-Arábia és Katar közeledése lehetővé teszi a szaúdi-izraeli békét is.