Amerikai főbíró szólalt fel a későn beérkezett szavazatok érvényessége ellen

Clarence Thomas amerikai főbíró hétfőn erőteljes véleményt fogalmazott meg, válaszul a Legfelsőbb Bíróság azon döntésére, amely nem tárgyalja a pennsylvaniai állami bíróság határozatát, amely lehetővé tette a szavazatszámlálást akkor is, ha azok három nappal a választások napja után érkeztek be meg – írja a Daily Wire.

„Az ember kíváncsi arra, mire vár a bíróság” – írta Thomas. „Ezt a vitát a választások előtt nem sikerült rendezni, így pedig megint nem tudunk egyértelmű szabályokat előírni a jövőbeli választásokra. Zavarba ejtő a döntés, hogy a választási törvény továbbra sem egyértelmű. A semmittevés további zavarokat és a választói bizalom további csökkenését eredményezi majd. Polgártársaink jobbat érdemelnek, és többet várnak tőlünk.”

Thomas elismerte, hogy a bíróság előtti ügy nem változtatta volna meg a 2020-as elnökválasztás eredményét, ugyanakkor figyelmeztetett arra is, hogy az a tény, hogy a Legfelsőbb Bíróság nem hajlandó foglalkozni a kérdéssel, még problémákat okozhat a jövőben.

Mint ismeretes, Pennsylvania államban a késve beérkezett, és így esetleg eleve későn leadott szavazatokat is beszámították a tavaly novemberben tartott elnökválasztás idején. E gyakorlat ellen a republikánus politikusok panaszt emeltek, azonban keresetüket a pennsylvaniai bíróság elutasította.

El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben, Biden eközben már elnöki feladatait sorolta.