Kirúgtak egy bronxi pedagógust, miután kiderült, hogy zsidó

Úgy látja, az esetnek köze lehetett ahhoz, hogy a holokausztról is beszélt az iskolában.

Veterán felügyelőt menesztettek az állásából egy holokausztról szóló történet után. Karen Ames azt állítja, azért rúgták ki, mert 40 év feletti és zsidó, és emiatt a manhattani Legfelsőbb Bírósághoz fordult.

„Richard Carranza kancellár és a vezetőség nemek, korcsoportok, származás és etnikai hovatartozás alapján válogat a New York-i iskolarendszerben”

mondta Ames a New York Postnak.

Carranza korábban méltatta Ames-t, mert a hátrányos helyzetű iskolákban sikerült javítania a matematika eredményeken, sőt, arra biztatott, hogy a módszereit más iskolákban is alkalmazzák. Azonban helyettese, Cheryl Watson-Harris mégis menesztette őt 2018 augusztusában, mondván, a tankerület „új irányt vesz”. Ezután már korábbi kollégái sem beszélhettek vele.

A tanárnőt azután kezdték fenyegetni származása miatt, hogy elmesélte, a nagypapáját koncentrációs táborba hurcolták a holokauszt idején. Az is hozzájárult a menesztéséhez, hogy nem vett részt a felügyelők „black power”-találkozóján.

„Ez nem arról szól, hogy valaki zsidó! Itt arról van szó, hogy csak fekete és barna bőrű fiúk érvényesülhetnek”

– írja Ames a bíróságnak küldött dokumentumokban.

Ames arra kérte főnökeit, hadd tartsa meg az állását, mert egyedülálló szülő, és különösen nagy szüksége van állandó jövedelemre. Lefokozták, áthelyezték az Iskolaegészségügyi Hivatalhoz, de öt hónapig ott sem kapott munkát. Végül egy másik államban lett iskolai adminisztrátor.

Az FBI vizsgálja New York kormányzójának járványügyi intézkedéseit

Andrew Cuomo még könyvet is írt 2020-as „sikereiről”, most viszont az idősotthonok halálozási adatainak eltitkolása miatt került kétpárti össztűz alá.