Amerikai járványügyi és élelmiszer-biztonsági szakértők szerint nem valószínű, hogy így terjedne a koronavírus.
Több mint egy éve tart a koronavírus-világjárvány, de továbbra sincs hiteles bizonyíték arra, hogy a vírus ételeken, vagy azok csomagolásain keresztül terjedne – írja a CNBC.
Pár héttel ezelőtt a kínaiak felvetették, hogy a járvány fagyasztott ételeken keresztül terjedt el, azonban a tudósok szerint ennek csekély az esélye.
Néhány tanulmány vizsgálta a koronavírus jelenlétét az ételek csomagolásain, és többnyire csak a vírus genetikai lenyomatát találták meg – ami már nem fertőz, – élő vírust nem.
Amerikai járványügyi és élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint valószínűtlen, hogy valaki ételen, vagy ételcsomagoláson keresztül fertőződjön meg. A világ más részén élő egészségügyi szakértők is erre a következtetésre jutottak.
„A járvány kezdete óta több milliárd ételcsomagolás került a kezünkbe, és nincs semmilyen hiteles bizonyíték arra, hogy a vírus ilyen módon terjedne” – közölte az élelmiszerek mikrobiológiai jellemzőivel foglalkozó nemzetközi bizottság.
Világszerte már több mint 110 millióan fertőződtek meg a koronavírustól, az egészségügyi szakértők viszont egyetértenek abban, hogy ehhez a számhoz az elviteles ételek nem tettek hozzá.