Gázában is kezdődik a koronavírus elleni oltókampány

Elindulhatott a Gázai övezetbe az első ezer dózis koronavírus elleni vakcina szerdán Ciszjordániából, miután az izraeli hatóságok megadták a szállítási engedélyt – közölték izraeli és palesztin hivatalos források.

Ciszjordániába február elején érkezett az első szállítmány az orosz Szputnyik V vakcinából, a Palesztin Nemzeti Hatóság pedig eredetileg 2000 adagot akart ebből a 2007 óta izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetbe küldeni.

Izraeli képviselők korábban azt mondták, a vakcinák bejutását annak függvényében kellene engedélyezni, hogy miként halad a Gázát ellenőrzése alatt tartó Hamász által fogva tartott két izraeli állampolgár és annak ügye, hogy a radikális iszlamisták visszaszolgáltatják-e Izraelnek a 2014-es háborúban elesett két izraeli katona holttestét.

Izraeli palesztin-párti szervezetek mindazonáltal élesen bírálták a szállítási engedély akadályozását, amelyet a Gisa nevű jogvédő csoport egyenesen „kollektív büntetésnek” nevezett, a Hamász pedig a nemzetközi jog megsértésével vádolta Izraelt.

A körülbelül kétmilliós Gázában eddig több mint 53 700 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akik közül 538-an belehaltak a Covid-19-betegségbe. Ciszjordániában legalább körülbelül 115 ezer igazolt fertőzésről tudnak, a Covid-19-nek pedig már több mint 1400 halálos áldozata van. A ciszjordániai hatóságok február elején kezdték az oltási kampányt, miután Izrael 5000 adag, a Moderna amerikai vállalat által gyártott vakcinát bocsátott a rendelkezésükre.

Ciszjordániába a tervek szerint február közepéig további 50 ezer vakcina érkezik a COVAX-program keretében.

5000 adag vakcinát ad Izrael palesztin orvosoknak

Arra kapja a Palesztin Hatóság, hogy beoltsák a frontvonalban dolgozó orvosokat és ápolókat.