A macskafejű ügyvéd sötét ügye egy texasi zsidó nővel

Mielőtt legendássá vált a macskás filteres videója, Rod Ponton ügyvéd már egyszer bekerült a hírekbe, amikor Ilana Lipsen, egy texasi zsidó nő azzal vádolta: célzottan zaklatta drograzziával, terrorizmusra hivatkozva, miután véget ért a viszonyuk – írja a Times of Israel.

Mint emlékezetes, Ponton azzal került nemrég a világsajtó hírei közé, hogy egy online közvetített bírósági tárgyaláson véletlenül macskafejes filterrel jelentkezett be.

A híressé vált videóban bizonygatnia kellett: „Nem vagyok macska”.

Ponton azt mondta egy interjúban, hogy folyamatosan hívják a riporterek szerte a világból, és már az országos tévében is van tervezett megjelenése.

“Mindig is azzal akartam híres lenni, hogy milyen nagyszerű ügyvéd vagyok. Most azért lettem híres, mert egy macskaként jelentem meg a tárgyalóteremben”

– mondta az Associated Pressnek.

Azonban nem ez az első alkalom, hogy Ponton neve országosan ismert lett.

2014-ben magára irányította a figyelmet egy helyi vállalkozó furcsa kábítószerügyével, akit egy ponton csak azért engedtek ki a börtönből, mert megígérte, hogy nem fogja azt állítani, hogy zsidósága miatt üldözik.

A nő azzal vádolta Pontont, hogy szándékosan őt célozta meg, mivel évekkel korábban megszakított vele egy viszonyt.

Ilana Lipses és a Purple House nevű üzletének furcsa történetét a 2014-es híradások részletezték.

Ebben az évben indított egy koordinált razziát az akkor körzeti ügyészként dolgozó Ponton a szövetségi droghatóságokkal közösen az üzlet ellen. A helyi rendőrség szintén razziázott ott háromszor, két évvel azelőtt.

A Texas Observer szerint Lipsen egy houstoni zsidó iskolában tanult, később Alpine-ba költözött. Hamarosan dohányboltot nyitott, ezzel sok helyiből ellenérzéseket váltva ki.

“Vagy imádsz, vagy utálsz” – mondta Lipsen a Reason nevű libertárius magazinnak abban az évben. “

Kaptam már antiszemita gyűlölet-leveleket. Azt is megmondták, hogy »menjek el Jew Yorkba«.”

Több éves hadjárat következett ellene, aminek a vége a razzia volt. A hatóságok ezt igyekeztek ahhoz a nemzeti programhoz kötni, ami a terrorszervezetek pénzét mosó szervezetek ellen irányult. Ez összezavarta Lipsent, aki elmondta a helyi Big Bend Sentinelnek, hogy az ügynökök őt is megvádolták azzal, hogy terrorista kapcsolatai vannak.

“Azt állították, hogy a Hezbollahhoz és Szíriához is kapcsolataim vannak, ami nevetséges” – mondta a lapnak a Texas Monthly szerint.

“Hogy lehetnének nekem, egy zsidó nőnek, aki támogatja Izrael államot kapcsolatai ezekhez a csoportokhoz, vagy államokhoz?”

Lipsen azt állította a helyi hírekben, hogy fél attól, hogy azért lesz célpont, mert zsidó – valamint azért is, mert más módon is szokatlannak számít ő a nyugat-texasi városban, ugyanis a városnak nincs szervezett zsidó közélete.

Lipsen több napot töltött börtönben, mielőtt egy furcsa ajánlatot tettek neki. Ez országos figyelmet hozott az ügynek Lipsen szólásszabadságával kapcsolatos következményei miatt. Azt állította, hogy a szabadlábra bocsátásának kézzel írott feltételei is voltak a szokásos papírmunka mellett. Ebben az állt, hogy Lipsennek nyilvánosan vissza kellett vonnia korábbi sajtónyilatkozatait.

Továbbá feltétel volt, hogy Lipsen “közli az újságokkal, hogy nem azért kutatták át az üzletét, mert zsidó származású.”

Miért támadta ilyen erőteljesen Ponton Lipsent és üzletét? Ő azt mondta ekkor, hogy a nő illegális anyagokat forgalmazott, és veszélybe sodorta a helyieket. Ennek ellenére nehezére esett engedélyt kapnia arra, hogy olyan teszteket hajtson végre, amik megerősítették volna, hogy a drogok illegálisak voltak. Ezen felül végül nem vádolták meg a nőt kábítószerbirtoklással. (Az ügyvédje hangsúlyozta, hogy a nála talált szereket csak a razzia után tiltották be.)

Lipsennek más teóriája van. Ő azt mondta a Reasonnek, hogy rövid ideig szexuális kapcsolata volt Pontonnal, amikor még egy 18 éves egyetemi tanuló volt, aki nemrég érkezett a városba, és az akkor lovakat tanulmányozó nő a férfi arab lovaival szeretett volna dolgozni.

Azt mondta, hogy Ponton azért vette célba, mert ő befejezte a viszonyt köztük. Ponton ezt a vádat tagadta.

Anthony Fisher, aki a Reasonnek írt cikket erről, múlt kedden ismét felhívta a figyelmet a sztorira Twitteren, ahol a legtöbb ember ekkor még el volt ájulva Ponton macskás videójától.

Fischer azt írta, hogy “elmentem Texasba, ahol Ponton megígérte, hogy interjút ad, mielőtt meggondolta magát. De ez egy kisváros volt, és mindenki tudta, mi történt.”

Korabeli hírek szerint Lipsen elkötözött Alpine-ból. Ponton ott maradt, 2016-ban újra körzeti ügyésznek választották, majd Alpine városi ügyésze lett. Ám később a város kirúgta Pontont, részben azért, mert túl sokat panaszkodott arról, hogy a helyi rendőrség ok nélkül tartóztat le embereket