Biden történelmet írt

40 év után hivatalba lépett az első olyan amerikai elnök, aki úgy viselkedik, mintha nem tekintené Izraelt a szövetségesének.

Évtizedek óta Joe Biden az első amerikai elnök, akinek nem tartozott az első feladatai közé felvenni a kapcsolatot Izraellel – mutat rá a The Washington Free Beacon. Ez azt vetíti előre, hogy az Egyesült Államok és eddigi legszorosabb közel-keleti szövetségesének viszonya hűvös lesz az elkövetkező négy évben.

Biden a modern történelem első amerikai elnöke, aki nem vette fel a kapcsolatot Izraellel első hivatalban töltött napjai során. Beszélt Vlagyimir Putyinnal, Hszi Csin-pinggel, de Benjamin Netanjahuval nem.

A Kongresszus külpolitikai szárnya nem nézi jó szemmel, hogy Biden nem beszél Netanjahuval, és az elnök sajtófőnökénél, Jen Psakinál érdeklődtek az okokról. Psaki nem reagált a megkeresésekre, nem válaszolt arra, fog-e egyáltalán beszélni Biden és Netanjahu, azt viszont tisztázta, hogy a Biden-adminisztráció nem tartja szövetségesének Izraelt. Az amerikai vezetőség éppen a növekvő terrorfenyegetettség közepette hagyja magára Izraelt, Irán ugyanis atomfegyverek kifejlesztésén dolgozik. A Biden-adminisztrációban több Izrael-ellenes politikus is helyet kapott, például Maher Bitar a Nemzetbiztonsági Tanácsban.

Bitar fiatalkorában Izrael-ellenes bojkottokat szervezett. Robert Malley, a külügyminisztérium iráni küldötte szintén Izrael kritikusa.

Ronald Reagan amint helyet foglalt az elnöki székben 1981 elején, felesküdött az izraeli érdekek védelmére, és Henry Kissingert Izraelbe küldte, hogy bizalmat építsen a Reagan-adminisztráció iránt az országban.

George H. W. Bush is hasonlóan tett, az akkori miniszterelnököt, Jichák Sámírt már öt nap után felhívta. Bill Clinton már három nap után felkereste Jichák Rábint, George W. Bush pedig egy hetet várt, mielőtt felhívta Ehud Barakot, hogy biztosítsa az amerikai-izraeli szövetségről.

Barack Obama – akit a republikánusok Izrael-ellenességgel vádoltak – már az első hivatalban töltött napján felhívta az izraeli és palesztin vezetőket egyaránt. Donald Trump pedig nem csak felhívta Netanjahut az első napokban, hanem meg is hívta őt Washingtonba.

A Képviselőház külügyi bizottságának republikánus tagjai aggódnak a Biden-adminisztráció hozzáállása miatt. „Biden már legalább tíz másik ország vezetőjét felhívta, beleértve Kínát, de Izraellel eddig nem vette fel a kapcsolatot.

Izrael a világ minden vezetőjétől megérdemli a tiszteletet, de különösen az Egyesült Államok elnökétől” – mondta Mark Green képviselő a The Washington Free Beaconnek. Ronny Jackson, egy másik republikánus képviselő nemzetbiztonsági okokból létfontosságúnak nevezte az amerikai-izraeli kapcsolatokat, és arra kérte Bident, ne hallgasson a Demokrata Párt szélsőbaloldali tagjaira, és hívja fel Netanjahut.

Biden távolságtartó lehet Izraellel és Szaúd-Arábiával szemben is

Az új adminisztráció közölte: szakít Trump hagyományaival. Biden kulcsfontosságú beszédében nem említette Izraelt, amikor arról beszélt, újra megerősítené szövetségeit.