Józsué próféta ébál-hegyi oltárán keresztül vezet a palesztin útépítés

A jobboldali politikusok felháborodtak a több, mint 3000 éves fal ledózerolásán. 

3200 éves fal egy részét bontotta le a Palesztin Hatóság egy útépítés miatt – írja a The Jerusalem Post. A bibliai helyszínen állt Józsué próféta oltára, amelynek közelében található az arab Nablus városa.

Az út Ciszjordánia B körzetén keresztül vezet, tehát a Palesztin Hatóság hatáskörébe tartozik. A palesztin építőmunkások elbontották az útban lévő kőfalat, sőt, a követ az építkezéshez is felhasználták. Az oltár sértetlen maradt.

Michael Biton, a stratégiai ügyek minisztere azt ígérte, az építkezés nem tesz kárt az emlékhelyben. A jobboldali politikusok viszont felháborodtak a kőfal ledózerolásán.

A Vallásos Cionizmus párt elnöke, Bezamel Szmotrics „őrült hibának” nevezte a bontást, aminek a következményei visszafordíthatatlanok. Matan Kahana, a Knesszet egyik jobboldali képviselője szerint a botrányos építkezés egy újabb bizonyítéka annak, hogy Ciszjordániában valójában nincs kormányzás, Netanjahu pedig lemondott az izraeli kultúra bölcsőjéről.

Ayelet Shaked korábbi igazságügyi miniszter elmondta: az izraeli kormány tudott arról, hogy építkeznek a környéken, és ez veszélyezteti a bibliai helyszín megmaradását.

Joszi Dagan, a Szamáriai Regionális Tanács elnöke szintén a kormányt tette felelőssé, amiért nem tudta megőrizni a zsidó örökséget a térségben.

Az oltár ugyan sértetlen maradt, a környezetében keletkezett kár azonban sértheti az Oslói Egyezményt, amely biztosítja a történelmi helyszínek megőrzését. „Arra kérjük a miniszterelnököt és a többi minisztert, ne dugják homokba a fejüket, és tegyenek valamit, amíg még van mit megvédenünk” – mondta Guy Derech, a jobboldali Shomrim al Hanetzach szervezet tagja.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Második Szentély korabeli rituális fürdőt fedeztek fel Jeruzsálemben

Az ősi rituális fürdő lehet az első történelmi felfedezés, ami összeköti a Gecsemané-kertet a Második Szentély korával.