Izraeli magánszemélyek illegálisan akartak rakétákat eladni egy ázsiai országnak

Az izraeli rendőrség és a Sin Bét biztonsági szolgálat több mint 20 izraeli állampolgárt hallgatott ki, akiket a rakéták összeszerelésével is gyanúsítanak.

A gyanúsítottak egy része korábban a védelmi iparban dolgozott, azonban nevüket nem közölték a hatóságok – számolt be az ujkelet.live 

A Sin Bét nyomozása során kiderült, hogy a gyanúsítottak illegálisan felfegyverzett robotrepülőgépeket fejlesztettek, gyártottak, teszteltek és adtak el egy ázsiai országnak.

A rendőrség szerint az illegális rakétateszteket Izrael középső részén, a lakóövezetektől nem messze hajtották végre.

כאן חדשות on Twitter: „סרטון מתוך ניסוי ירי רקטי שבוצע במרכז הארץ במסגרת הפרשה. הניסוי התקיים לא הרחק משכונת מגורים@moyshis pic.twitter.com/vtG9HjLeHA / Twitter”

סרטון מתוך ניסוי ירי רקטי שבוצע במרכז הארץ במסגרת הפרשה. הניסוי התקיים לא הרחק משכונת מגורים@moyshis pic.twitter.com/vtG9HjLeHA

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a gyanúsítottak az adott külföldi országhoz kapcsolódó forrásoktól kapták az utasításokat.

A biztonsági szolgálat elmondása szerint a vizsgálat sok információt tárt fel a külföldi partnerek módszereivel kapcsolatban, például, hogy a bűntársak, hogyan próbálták elrejteni a pénzügyi tranzakciókat.

A Sin Bét elmondta, hogy az eset illusztrálja milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek Izrael számára a felelőtlen állampolgárok. Ráadásul a technológiák Izraellel ellenséges viszonyt ápoló országokhoz kerülhetnek.

Esélylatolgatás az izraeli választások előtt

Folytatódik a szövetségkötés a kisebb pártoknál és az arab pártok szerepe is felértékelődik. Nagy Gabriella írása.