Mégsem adják el az emírségieknek az izraeli Fradit

Meghiúsult annak az 50%-os üzletrész eladásának véglegesítése, melyet az emírségi Hamad bin Khalifa Al Nahyan sejk vásárolt a Bétár Jeruzsálem futballcsapatban. A klub, bár sikerei az utóbbi években igencsak elmaradnak, a nemzeti tábor szimbóluma Izraelben – írja a Times of Israel.

A Bétár tulajdonosa, Moshe Hogeg a klub köztudottan arabellenes rajongótáborának esetenként szélsőséges reakcióival is szembe kellett nézzen, miután megszületett a megállapodás Al Nahyan sejkkel, aki vállalta, hogy a következő évtizedben 90 millió dollárt pumpál a pénzügyi nehézségekkel küzdő csapatba.

Az üzlet mégsem a Bétár Jeruzsálem nacionalista szurkolótábora miatt hiúsult meg.

Az Izraeli Labdarúgó Szövetség ugyanis vizsgálatot indított a csapat pénzügyei körül és azt találta, hogy jelentős eltérés van a klub bejelentett tőkéje és a valóság között. Ennek oka pedig Al Nahyan sejk vagyona, pontosabban annak hiánya.

A szövetség megbízásából a Megiddo pénzügyi nyomozó társaság által lefolytatott nyomozás arra a következtetésre jutott, hogy Al Nahyan tucatnyi inaktív cég tulajdonosa, és állítólag csalásban és pénzmosásban is érintett üzletemberekkel áll kapcsolatban.

A jelentés legfontosabb megállapítása az volt, hogy Al Nahyan állítólagos 1,6 milliárd dolláros vagyonából 1,5 milliárd dollár a venezuelai kormányhoz tartozó nem forgalomképes kötvényekben áll, amelyeket közgazdászok a dél-amerikai ország súlyos gazdasági válsága miatt teljesen értéktelennek tartanak.

Ki örül és ki nem „izraeli Fradi” eladásának?

A Bétár Jeruzsálem nemzeti jelkép, azonban nagy szüksége van a pénzre. Félő, hogy az emírségi befektetéssel elveszíti rajongói egy részét.