Mázel tov Stevie Wonder!

Wolf-díjjal tüntették ki Stevie Wondert Izraelben. A világsztárt „a zenerajongók egész generációinak életét gazdagító, a zenéhez és a társadalom életéhez való rendkívüli hozzájárulásáért” ismerték el az állami kitüntetéssel, amelyen Olga Neuwirth osztrák zeneszerzővel osztozik.

Az izraeli Wolf Alapítvány a százezer dollárral (29 millió forinttal) járó Wolf-díjjal a tudományos és a művészeti élet kiválóságait ismeri el.

A Wolf-díjasok közül több mint harmincan kapták meg a Nobel-díjat is.

A több mint két tucatnyi Grammy-díjjal elismert Wonder számos dala szerepelt az elmúlt évtizedekben a slágerlisták élén. Legnagyobb sikere közé tartozik a You Are the Sunshine of My Life, az I  Just Called to Say I Love You’ és a Living for the City.

A Wolf-díjat Wonder Olga Neuwirth osztrák zeneszerzővel megosztva kapta meg.

„Mindketten ki tudnak minket hozni a mélyből és oly módon emelik fel a lelkünket, amit néha nem is értünk teljesen” – fogalmazott méltatásában Reuvén Rivlin izraeli elnök.

Giorgio Parisi fizikusként kapta meg a Wolf-díjat, az RNA-kutatás úttörői, Joan Steitz, Lynne Maquat és Adrian Krainer az orvosi Wolf-díjat nyerték el, Leslie  Leiserowitz és Meir Lahav pedig a kémiai díjat kapta.

Rivlin hangsúlyozta, hogy a díjazottak mind az emberiségért végzett munkájukért nyerték el az elismerést.

A díjakat rendszerint később adják át az izraeli parlamentben egy ceremónián, de idén a pandémia miatt a díjazottak lakóhelyükön kapják meg az elismerést.

A korábbi zenei Wolf-díjasok között szerepel Claudio Abbado, Fischer Ádám, Pierre Boulez,  Ligeti György és Luciano Berio is.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amelyet évente más-már terület – építészet, zene, festészet és a szobrászat – képviselői kapnak, 1981 óta ítélik oda. Öt kategóriában – mezőgazdaság, orvostudomány, kémia, matematika és művészet – osztanak díjat.

Itt van Izrael eurovíziós dala (videó)

Izrael 2021-es indítottja az etióp zsidó származású Eden Alene, aki Jeruzsálemben nőtt fel.