Miért sújtotta jobban a kisebbségi közösségeket a vírus?

A londoni haredi közösség aktív részvételével zajlott le egy jelentős kutatás, mely a koronavírus működését tanulmányozta. A kutatók megállapították, hogy a járvány első hulláma során aránytalanul magas arányban fertőződtek meg az etnikai kisebbségek, s köztük a szigorúan vallásos életet élő zsidók, ám ez olyan okokra vezethető vissza, melyekre nincs ráhatása az érintett csoportoknak – írja a Hamodia cikke alapján a zsido.com

A tanulmányt a London School of Hygiene & Tropical Medicine Intézet és a University College London gyermekegészséggel foglalkozó intézete végezte. A kutatást az állami Egészségügyi Kutatás Nemzeti Intézete és az Egyesült Királyság Kutatás-Fejlesztési Intézete támogatta 249 ezer fonttal (100 millió Ft). A tanulmány célja az volt, hogy „felmérje a fertőzés terjedését a szigorúan ortodox zsidó közösségen belül, megismerje a közösség belső felépítését, a háztartások méretét és a gyermekek szerepét a fertőzés átadása terén”.

„A kutatás szükségességéről még 2020 májusában döntöttünk, a koronavírus első hulláma idején, rabbijaink tanácsára. Fontos volt megértenünk a vírus működését a haredi társadalmon belül, hogy az emberek és a közösségek jobban védekezhessenek, s így életeket menthessünk meg. Hálával tartozunk partnereinknek, hogy lehetővé tették ezt a sajátos igényeket figyelembe vevő kutatást”

– mondta Hershel Grünfeld rabbi, a projektet összefogó szervezet alapítója.

A kutatást végző csapat is köszönetét fejezte ki a haredi közösség felé, mely együttműködésével nagyban segítette a munka sikerét. A felmérésben 1750 ember vett részt, akik demográfiai, egészségügyi adataikat osztották meg a kutatókkal. 1242 ember vérmintát is adott, ezekben az antitesteket vizsgálták.

A közösségen belül 64%-os fertőzöttséget mutattak ki, ez az egész világon a legmagasabb fertőzöttségi arány.A legkevésbé veszélyeztettek az öt évnél fiatalabb gyermekek voltak, akik közül 28% kapta el a vírust, a középiskolás korosztálynál azonban 75% estet át a fertőzésen.

Megállapították azt is, hogy a férfiak nagyobb arányban fertőződtek meg, mint a nők. A fertőzés március elején támadta meg a legtöbb embert, majd az első karantén idején jelentős csökkenés volt megfigyelhető és őszre ismét magasba szöktek a számok.

„A kutatás rávilágított a fertőzések kimagaslóan magas számára az egymással szoros közösségben élő emberek között. Tovább folytatjuk a kutatást a közösség közreműködésével, hogy jobban megértsük a helyzet kialakulását elősegítő tényezőket. Az eredményeink elősegíthetik a hatékony megelőzést és a fertőzöttség csökkentését a közösségen belül” – mondta Dr. Michael Marks, a kutatás egyik résztvevője.

A magas fertőzöttségi ráta a többi etnikai és vallási kisebbséget is aránytalanul sújtotta. A feltárt okok között szerepel a szegénység, az otthonról végzett munkára való képesség korlátozott volta, a népes családok és az átlagosnál magasabb arányban jelen lévő alapbetegségek. A tanulmány kitért az afrikai-karibi és a dél-ázsiai népességre is és kimutatta azt is, hogy a 65 évnél idősebb zsidó férfiak halálozási aránya kétszer magasabb volt keresztény társaiknál.

Különösen aggasztó, hogy a háredi közösség közel kétharmada, 64%-a megfertőződött, míg az Egyesült Királyság teljes lakosságának csupán 7%-a, a londoniaknak pedig 11%-a.

A kutatók egyébként genetikai okokról nem tudtak számot adni, tehát a vizsgált közösségek életmódja az, mely a kimagasló számok mögött állhat.

„Hálával tartozunk a háredi közösségnek. Megtiszteltetés volt együtt dolgozni velük. A közösség hozzáállása a kutatáshoz nagyban segíthet megérteni a COVID-19 vírus működését más kisebbségi csoportok esetén is. A haredi közösség jellegzetességei hasonlóságot mutatnak más etnikai és vallási kisebbségekkel, ezért a kutatás eredményeit az Egyesült Királyság több kisebbségi csoportjánál is fel tudjuk használni”

– mondta Dr. Marks.

A britek ötöde szerint a COVID-19 a zsidók műve

Az Oxfordi Egyetem felmérése szerint minden ötödik brit úgy véli, hogy a koronavírus-járványt a zsidók idézték elő, hogy keressenek a gazdasági válságon.