Több, mint 400 leszármazottja gyászolja a 105 éves holokauszt-túlélőt

Vasárnap, 105 éves korában elhunyt Shoshana Ovitz, az a holokauszt-túlélő, akinek születésnapját két évvel ezelőtt mintegy 400 leszármazottja ünnepelte vele a Siratófalnál – írja a The Jerusalem Post.

Ovitz túlélte Auschwitzot, miután édesanyját szeme láttára adták át, a foglyokkal folytatott kegyetlen kísérleteiről ismert Josef Mengelenek, a hírhedt náci orvosnak.

Auschwitz felszabadítása után ismerkedett meg Shoshana Dov Ovitzzal, másod-unokatestvérével, akinek felesége és négy lánya pusztult el a holokausztban. Nem sokkal később összeházasodtak és Ausztriában éltek, mielőtt Haifába költöztek volna, ahol négy gyermekük született.

2019-ben, 104. születésnapjára Ovitz azt kérte, hogy minden leszármazottja jöjjön el a jeruzsálemi Siratófalhoz. Az eseményről készült fotó bejárta a világot, Ovitzot több, mint 400 leszármazottja ünnepelte.

A kép gondolatébresztő volt abban a tekintetben is, hogy vajon hány leszármazottja lehetne a holokausztban elpusztított 6 millió áldozatnak.

„Csak az ünnepség alatt értettük meg, mennyire fontos mindez” – idézte Ovitz legidősebb unokáját, Pnina Friedmant a Walla a 2019-es Siratófalnál tartott esemény után. „Szemeink könnyel teltek meg, nagyon megindító volt” – tette hozzá Friedman.

„Hiába voltunk több, mint 400-an, az összes leszármazottnak nem sikerült eljönnie, körülbelül 40-en nem tudtak részt venni az eseményen, különböző okok miatt.”

Ovitz az eseményen megragadta az alkalmat, hogy elmondja, hogy szerinte a szülői tisztelet bibliai parancsolatának érdemében élte túl a holokauszt borzalmait.

Politikai válságot eredményezett a holokauszt relativizálása Litvániában

A zsidóságot is felelőssé tette a vilniusi parlament nemzeti emlékezeti bizottságának elnöke a holokausztért. Gönczi Róbert írása.