Németországban vádat emeltek a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen

A német ügyészség hétfőn vádat emelt a sachsenhauseni koncentrációs tábor egyik egykori őre ellen, a 100 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre.

Az NDR közszolgálati televízió szerint a Brandenburgban élő férfi a vádirat alapján „lényegi és szándékos” hozzájárulást nyújtott a gyilkosságokhoz a koncentrációs táborban, ahol összesen mintegy százezer embert öltek meg a nácik.

Az 1936-ban létrehozott sachsenhauseni láger hírhedt volt az elgázosításokkal kapcsolatos korai kísérletekről, amelyek később alapul szolgáltak milliók lemészárlásához a gázkamrákban.

Az utóbbi időben több, mára már idős személy ellen indult eljárás Németországban a rémtettek kapcsán.

Tavaly a 93 éves Bruno D.-t ítélték el 5230 rendbeli gyilkosságban való közreműködés vádjával. A férfi a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként szolgált a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs táborban.

A múlt héten pedig a mai Lengyelország területén működtetett Sztutowo (Stutthof) tábor egykori titkárnője, a 95 éves Irmgard F. ellen indult eljárás, akit több mint tízezer rendbeli gyilkosság társtettességével, illetve további esetekben gyilkossági kísérlet társtettességével vádolnak.

Visszautasította az amerikai legfelsőbb bíróság a magyar és német kártérítési kereseteket

Az ítélet szerint nem lehet az USA bíróságait használni arra, hogy visszaszerezzék a második háború előtti kényszerített eladások tárgyait.