Egyiptom határozatlan időre megnyitotta a gázai határátkelőt

Egyiptom kedden határozatlan időre megnyitotta a rafahi határátkelőt a Gázai övezet felé – közölte egy biztonsági tisztségviselő.

A névtelenül nyilatkozó forrás rámutatott, hogy az utóbbi években nem volt példa hasonló lépésre.

„Nem a szokásos határnyitásról van szó” – hangsúlyozta. „Általában három-négy napig van nyitva az átkelő” – tette hozzá.

Hétfőn tárgyalások kezdődtek Kairóban 14 rivális palesztin frakció – köztük a Gázai övezetet irányító Hamász és a Ciszjordániát vezető Fatah – részvételével. Az Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök védnöksége alatt zajló megbeszélések fő témája a májusi parlamenti és a júliusi elnökválasztást előkészítő mechanizmus.

A palesztin területeken legutóbb 2005-ben tartottak Abbász győzelmével záruló elnök-, és 2006-ban parlamenti választást, amelyeken a Hamász nyert. A következő évben az iszlamisták hatalmukba kerítették a kétmilliós Gázai övezetet, és ez hosszú időre megakadályozta az újabb voksolást, mert a Fatah és a Hamász nem tudott megállapodni.

Noha Izrael 2005-ben kivonta csapatait és telepeseit Gázából, gazdasági blokádot vezetett be az övezet ellen a Hamász 2007-es hatalomátvétele után.

A rafahi határátkelő a Gázai övezet egyetlen olyan összeköttetése a külvilággal, amelyet nem Izrael ellenőriz. Kairó biztonsági fenyegetésekre hivatkozva zárva tartotta az átkelőt az elmúlt években.

Az AFP francia hírügynökség által megkérdezett gázaiak hangsúlyozták: szeretnék, ha a határ állandóan nyitva lenne, mert az övezetben folyamatossá vált a humanitárius válság.

5000 adag vakcinát ad Izrael palesztin orvosoknak

Arra kapja a Palesztin Hatóság, hogy beoltsák a frontvonalban dolgozó orvosokat és ápolókat.