Elérhetetlen a nyájimmunitás Izraelben?

2,5 millió gyerek beoltása nélkül elérhetetlen a nyájimmunitás – írja a Jerusalem Post.

Sharon Alroy-Preis, a közegészségügyi szolgáltatások igazgatója meglepő kijelentést tett: hiába oltanák át az izraeli lakosság fennmaradó részét, 2,5 millió gyerek beoltása nélkül nem érhető el a nyájimmunitás.

Nyájimmunitásról akkor beszélhetünk, ha egy beteg ember kevés embert képes megfertőzni, hiszen a környezete már immunis.

„Ha eleve három ember fertőződne meg, de minden három emberből kettő immunis, akkor elértük a nyájimmunitást, a vírus képtelen tovább terjedni”

– magyarázta Ran Balicer, a kormány koronavírus tanácsadó csoportjának vezetője a The Jerusalem Postnak.

Izrael közel 40 nap lezárás után kezd magához térni, Alroy-Preis szerint pedig az intézkedések hatékonyak voltak: a vírus reprodukciós rátája 1 alá esett vissza. Eltörölték az 1000 méteres lakhelyelhagyási korlátozást, megnyitottak a nemzeti parkok, az éttermek és az üzletek pedig elvitelre kiszolgálhatják a vevőket. A diákok viszont legalább keddig még nem térhetnek vissza az iskolákba.

„Ha azt gondoltuk, hogy a vakcina első része után majd minden rendben lesz, tévedtünk” – mondta Alroy-Preis, és hangsúlyozta, az utóbbi hónapokban felfedezett koronavírus-törzsek másodjára is megfertőzhetik azokat, akik már korábban elkapták a vírust.

Izraelben mostantól a 16 évesnél idősebbek közül bárki beoltathatja magát

Eddig 3 298 233-an (az ország lakosságának 35,79 százaléka) kapták meg az első és 1 906 942-en a második dózis vakcinát is.