Nukleáris fegyverek fejlesztésére utaló bizonyítékot találtak Iránban

Az IAEA magyarázatot vár arra, miért találtak a megfigyelői radioaktív anyagokat olyan helyen Iránban, ahová tavaly nem engedték be őket.

Radioaktív anyagok nyomaira bukkant az ENSZ nukleáris fegyverkezést felügyelő ügynöksége Iránban – írja a The Times of Israel. A radioaktív anyagokat olyan helyen találták, ahova az ügynökség munkatársait tavaly többszöri próbálkozás ellenére sem engedték be.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) riportjából nem derül ki, hogy a fejleszteni kívánt nukleáris fegyverek újak, vagy régebbiek. Magyarázatot várnak Irántól, a többi tagországot viszont még nem tájékoztatták arról, amit ott találtak. Rafael Grossi, az ügynökség ügyvezető igazgatója szerint

Az IAEA és nyugati hírszerző ügynökségek 2003-ig azt állították, hogy Irán titokban atomfegyvert fejleszt, de az iráni vezetés tagadja ezt. Az viszont gyanút keltett, amikor tavaly Irán nem engedte be a IAEA megfigyelőit néhány helyre, köztük Abadehbe sem. Ez az a hely, ahol Benjamin Netanjahu szerint az iráni atomprogram egyik központja működik. Netanjahu azt is mondta, hogy az irániak megpróbálták megsemmisíteni az abadehi intézményt minden bizonyítékkal együtt.

Izrael szerint Irán fél éven belül képes atombombát gyártani

Az izraeli miniszter majdnem kétszer annyi időt becsült az első atombombához szükséges hasadóanyag létrehozásához, mint amire a Joe Biden elnök vezette amerikai kormány külügyminisztere, Anthony Blinken számít.

2018-ban Donald Trump egyoldalúan felmondta a Barack Obama által kötött iráni atomalkut, és szigorú szankciókat léptetett életben Iránnal szemben. Irán azóta több szempontból is megszegte az urándúsításra vonatkozó korlátozásokat. Nemrég azzal szembesítették az IAEA-t, hogy 20 százalékra növelik a dúsítás mértékét, ami már csak egy lépés az atomfegyverek fejlesztéséhez szükséges szinttől. Az európai nagyhatalmak arra figyelmeztettek, hogy ez már egyértelműen nem civil célok miatt történik.

Irán konzervatív többségű parlamentje arról állapodott meg múlt hónapban, hogy február végétől leállíthatják a nemzetközi szervezetek ellenőrzéseit az országban. Az iráni külügyminisztérium hétfőn azt mondta, nem utasítják ki az ENSZ-megfigyelőket az országból.

Irán jelezte, hogy együttműködne Joe Bidennel, de Washington tisztázta: Iránnak előbb vissza kell térnie az atomalku feltételeihez. Irán viszont addig nem tér vissza a feltételek teljesítéséhez, amíg az Egyesült Államok fel nem oldja a szankciókat. Izrael, Szaúd-Arábia és az Öböl-menti országok ellenzik, hogy az Egyesült Államok visszalépjen az iráni atomalkuba annak eredeti formájában, Irán viszont nem hajlandó tárgyalni a módosításról.

Biden csapata elkezdhetett tárgyalni Iránnal az USA nukleáris egyezményhez való visszatéréséről

A megválasztott amerikai elnök, Joe Biden már korábban is jelezte, hogy vissza akar térni a megállapodáshoz.