Lassul az izraeli vakcina-kampány

Úgy tűnik, lassulásnak indult az izraeli oltókampány, az egészségügyi dolgozóknak egyre nehezebb rávenniük az embereket az oltásra – számol be a The Times of Israel. Az egyik kórházban már meg is kellett szabadulni ezer adag vakcinától, mert nem sikerült felhasználni őket azelőtt, hogy a szavatosságuk lejárt. A Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját nem lehet sokáig tárolni -70 fokos hűtés nélkül.

Bár az oltókampány jelenleg a 35 év felettieknél és a 16-18 éveseknél tart, a kórházak már a javasolt korcsoportokon kívül esőket is behívják az oltásra. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint hétfőn 87 ezer embert sikerült beoltani Izraelben, szemben az előző héten mért napi 150 ezres átlaggal.

Miközben az európai országokban a vakcinák beszerzésével van gond, Izraelben viszont az emberek egyre kevésbé vevők az oltásra.

Az egészségügyi szervezetek Facebookon és sms-ben is megkeresik a környékükön élő embereket, de egyre inkább hiába. Az egyik szervezet munkatársa drámai visszaesésről beszélt, egy polgármester pedig felvetette, hogy

megvonná a közszolgáltatásokat azoktól a városlakóktól, akik nem oltatták be magukat és felvetette, hogy a vásárlást és az oktatási intézmények látogatását is oltáshoz kell kötni.

Ez azonban illegális.

A 60 év felettiek túlnyomó részét már beoltották, ezen a héten, vagy a jövő héten pedig az egészségügyi minisztérium hivatalosan is megnyitja minden korosztály számára az oltókampányt.

3,1 millióan már megkapták a vakcina első adagját, és 1,8 millióan már a második adagot is.

Néhányan általános gyengeségről számoltak be a második adag után, fejfájásból, magas lázból, izomfájdalomból és ízületi fájdalomból kevesebb volt.

Izrael továbbra is világelső a lakosság átoltottságát tekintve.

A széleskörű átoltottság és a szigorú korlátozások ellenére továbbra is tombol a járvány az országban, elsősorban a fertőzőképesebb új törzseknek köszönhetően. A szigorú korlátozások legalább péntek reggel 7 óráig lesznek érvényben, de Joav Kisch egészségügyi miniszterhelyettes szerint tovább hosszabbíthatják. Netanjahu, és az egészségügyi szakemberek a hosszabbítás mellett foglaltak állást, Benny Ganz Kék és Fehér pártja viszont ellenzi azt. A Ben Gurion repülőtér vasárnapig mindenképpen marad zárva a személyforgalom elől, a teherszállítás, és a vakcinák szállítása továbbra is engedélyezett.

A várakozások szerint az iskolák megnyithatnak péntektől az alacsony fertőzöttségű területeken, a gócpontokban viszont csak az óvodákba és a 11-12. évfolyamokba engedélyezik a bejárást. Sharon Alroy-Preis, egy magas rangú egészségügyi szakértő szerint a gyerekek körében továbbra is magas a fertőzöttség, köszönhetően a brit vírustörzsnek. A bevásárlóközpontokat továbbra is zárva tartják, de az utcafrontra néző üzletek megnyithatnak. A kulturális programokat engedélyezhetik, de csak olyan emberek látogathatják azokat, akiket már beoltottak.

Izraelben a vírus dél-afrikai törzse is terjed, eddig 80 esetet azonosítottak. Az egészségügyi szakértők amiatt aggódnak, hogy ez a törzs ellenállóbb lehet a vakcinának. A brit vírustörzset a pozitív tesztek 70 százalékában már azonosították.

A januári lezárásokkal a munkanélküliség ismét emelkedett Izraelben, 16,7 százalékra, a decemberi 13,7 százalékról. A januári adat összesen 680 ezer embert jelent. A három országos zárlat nagy károkat okozott az izraeli gazdaságban, különösen a kisvállalkozások, a kulturális szektor és a szórakoztatóipar szenvedte meg.

Az izraeli aktív fertőzöttek száma jelenleg 73 ezer, közülük 1139 ember van súlyos állapotban. A január a járvány eddigi legsúlyosabb hónapja volt, a 4813 haláleset több mint egyharmada az elmúlt egy hónapban történt.

Enyhül a járvány Izraelben, de terjednek az új variánsok

A járványügyi szakembereket aggasztja az, hogy terjednek a vírus új variánsai, és nő a fertőzöttek száma a gyerekek körében.