Baloldali író szerint Bernie Sanders kesztyűi a fehér felsőbbrendűséget jelképezik

Még a neves szocialista, Bernie Sanders szenátor sem immunis az olyan vádakra, amelyek szerint a “fehér felsőbbrendűséget” hirdeti, progresszív nézetei ellenére – írja a Daily Wire.

A San Francisco Chronicle írója hétvégén azt állította, hogy az, hogy Sanders egy parka kabátban, köznapi öltözetben, és túlméretezett, kötött kesztyűben jelent meg Joe Biden beiktatásán jól mutatja, hogy a vermonti szenátor miért nem képes megszólítani a kisebbségeket. A Sandersről készült kép bejárta a világot és számtalan mém készült belőle.

“A sokszínűséget és a diszkriminációt kutatjuk az Egyesült Államokban; a diákjaim készen álltak. És mit láttak? Egy fehér embert egy dzsekiben és óriási kesztyűkben, aki nem csak a vírus miatt viselkedik távolságtartóan, hanem az egész magatartása és öltözködése is erre utal” – írta Ingrid Seyer-Ochi, a Kalifornia-Berkley Egyetem professzora.

“Gazdag, jó oktatásban részesült és privilégiumokkal rendelkező fehér ember, aki az évtized talán legfontosabb rituáléjára egy dzsekiben és óriási kesztyűkben jelenik meg”

– tette hozzá.

Sanders védelmében meg kell jegyezni, hogy szinte minden eseményre – még saját elnöki kampányához kapcsolódókra is – ugyanabban a 200 dolláros Burton Edgecomb kabátban jelent meg. Nem tesz kivételt, még volt riválisa, Joe Biden kedvéért sem.

A hírek szerint ő a felelős egy új divatirányzat, a “morcos chic” bevezetéséért ikonikus kinézetével. Ezen felül a mémhez kapcsolódó termékek árusításával majdnem 2 millió dollárt szerzett, amit jótékony célokra adományozott Vermontban.

Seyer-Ochi ennek ellenére látja Sanders megjelenését egy inzultusnak: habár különbözőnek tartja a szenátort a Capitoliumot január 6-án megrohamozó lázongóktól, szerinte nem teljesen elválasztható a két jelenség.

“Sanders szenátor nem egy fehér felsőbbrendűséget hirdető zendülő” – írta. “De privilégiumot testesít meg: a fehér privilégiumot, a férfi privilégiumot, és az osztályprivilégiumot, egy olyan módon, amit a diákjaim láttak és éreztek.”

“Nincs túl sok olyan szegény, munkásosztálybéli vagy a nők komolyan vételért küzdő ismerősöm, aki a 46. elnök beiktatásán úgy jelent volna meg, mint Bernie” – tette hozzá.

Sanders, aki szocialistának tartja magát, valószínűleg túl kérkedőnek tartja a drága öltönyöket. Ezzel valószínűleg több hűséges, szocialista követője viszont nem ért egyet. Például Alexandria Ocasio-Cortez képviselő sem, aki többször is bekerült a hírekbe azért, hogy drága ruhákban küzdött a szegények érdekeiért.

Pont akkor amikor a szegénység az USA-ban évtizedes rekordot döntött, a demokraták előkelő designer öltözetekben jelentek meg Biden beiktatásán.

Michelle Obama selyemmaszkja, amit Christy Rilling tervezett, például 45 dollárba került. Sergio Hudson öltözete pedig 400 és 1.000 dollár közé tehető. A kabátja többe került, mint amennyit a legtöbb amerikai COVID-segély gyanánt kapott decemberben.

Seyer-Ochi valószínűleg a tökéletesség példájának találja Obama öltözetét.

“A társadalmi nemekről és Kamala Harris alelnök ruhájának értelmezéseiről is beszéltünk, valamint Dr. Jill Bidenéről, Biden unokáiéről, Michelle Obamáéról, Amanda Gormanéról és másokéiról is” – mondta el osztályáról. “Szót ejtettünk a női harcosokról, akik ezeket az öltözeteket inspirálták, és a színeik oktatási értékét, valamint az erő monokromitását is elemeztük.”

Azonban Bernie-nek keményebben kéne próbálkoznia: “Ha ugyanis valaki privilégiumot lát, azt rögtön felismeri” – írta.