A legújabb közvéleménykutatás szerint ismét Netanjahu alakíthat majd kormányt

Először mutatják közvéleménykutatási adatok, hogy a jobboldali koalíciónak meglenne a szükséges 61 parlamenti hely, ezzel Netanjahu kormányt tudna alakítani – írja az Arutz7 izraeli hírportál.

Az új közvélemény-kutatás szerint, amelyet a Panels Politics készített és kedden reggel tett közzé az egyik izraeli rádió, ha ma tartanák a választásokat, a Likud továbbra is a Knesszet legnagyobb frakciója maradna 32 mandátummal.

Ez elmaradt a Likud jelenlegi 36 mandátumától, de két hellyel több a Panels Politics legutóbbi, január végén közzétett közvélemény-kutatásának eredményéhez képest.

A Jes Átid 19 helyet kapna, szemben a múlt héten mért 18-al; őket követi Netanyahu riválisa és Gideon Száár volt Likud-miniszter Új Remény pártja 14 mandátummal.

A jobboldali Jáminá 13 helyet tudhatna magáénak a múlt heti 12 helyett.

Az Egyesült Arab Lista úgy tűnik stabilan tartja 10 mandátumát tíz helyet, míg Ávigdor Liberman Jiszráel Béjténu pártja is tartja 7 parlamenti helyét.

A haredi pártok közül Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus egyaránt 8-8 helyet kapna.

A Munkapárt 4 helyről 5-re emelkedett, míg a Meretz 5-ről 4-re csökkent.

Benny Ganz védelmi miniszter Kék-Fehér pártja nem tudta megugrani a 3,25% -os választási küszöböt, csakúgy, mint Bezalel Szmotrics vallási cionista pártja, a Zsidó Otthon, az Ocmá Jehudit és HáJiszráelim.

Azok a jobboldali és vallási pártok, amelyek vagy elkötelezték magukat Netanjahu támogatása mellett, vagy nem zárják ki, hogy együttműködjenek vele,

összesen 61 helyet kaptak a közvélemény-kutatás szerint, szemben az előző felmérésekben prognosztizált 58 mandátummal.

A baloldali – arab tömb 41 mandátumról 38-ra esett vissza, míg a két jobbközép párt, amely kijelentette, hogy nem hajlandó Netanjahuval közös kormányban dolgozni, összesen 21 mandátumot nyernének.