Zoomon létesített diplomáciai kapcsolatot Izrael és Koszovó

Először létesített teljes diplomáciai kapcsolatot Izrael és Koszovó, mióta a muszlim többségű ország 2008-ban egyoldalúan bejelentette függetlenségét Szerbiától – írja az Ujkelet.live.

Koszovó lesz a harmadik ország – és az első muszlim többségű -, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Ezen a ponton Izrael nem nyit nagykövetséget Koszovóban, de kinevez egy nagykövetet.

A hétfőn létrejött megállapodás részeként Koszovó terrorszervezetként ismeri el a libanoni székhelyű Hezbollah fegyveres csoportot, és vállalja, hogy megkezdi a holokauszt során eltulajdonított zsidó vagyon visszaszolgáltatásának folyamatát.

Gabi Askenázi külügyminiszter és koszovói kollégája, Meliza Haradinaj egy Zoomon sugárzott ceremónia keretében írták alá a megállapodást, mindegyikük a saját irodájából. Ezenkívül bemutatásra került a koszovói nagykövetség táblája is, a misszió néhány hét múlva nyílik meg Jeruzsálemben.

Koszovói rendőrök a pristinai külügyminisztérium előtt, mely épületben a Zoom-konferencia zajlott. Fotó: MTI/EPA/VALDRIN XHEMAJ

„Izrael a megalakulása óta követi Koszovó fejlődését” – mondta Askenázi az ünnepségen. „A háború nehéz napjaiban Izrael koszovói menekülteket és sebesülteket kezelt – több mint 100 koszovói gyereket hoztak Izraelbe tanulni. Mi ismerjük a háború árát.”

Ez volt az első alkalom, hogy Izrael online létesített diplomáciai kapcsolatot egy másik országgal. Az eseményen részt vett Jonathan Shrier, az amerikai nagykövetség ügyvivője és Koszovó amerikai nagykövete.

A Koszovó és Izrael közötti kölcsönös elismerésről szóló döntést tavaly szeptemberben hozták Koszovó és Szerbia vezetőinek csúcstalálkozóján a Fehér Házban, Donald Trump akkori elnök jelenlétében.

Trump a Szerbia és Koszovó vezetőivel folytatott megbeszélés előtt az Ovális Irodában kijelentette, hogy Szerbia elkötelezte magát nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetése mellett 2021. júliusáig, és Koszovó és Izrael megállapodtak a kapcsolatok normalizálásáról és a diplomáciai kapcsolatok létesítéséről.

Belgrád még nem tett lépéseket a nagykövetség ügyében.

Egy belgrádi kormányközeli forrás pár nappal később azt nyilatkozta, hogy Szerbia nem teljesíti a nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetésére vonatkozó ígéretét, ha Izrael elismeri Koszovó függetlenségét.

A koszovói zsidók örülnek az Izraellel kötött megállapodásnak

„Ironikus, hogy pont Izrael nem ismer el bennünket” – mondta még 2016-ban Hashim Thaçi koszovói elnök. Most új idők jönnek.