Marine Le Pen a 2022-es francia elnökválasztás egyik esélyese

Egy nemrég nyilvánosságra került kezdeményezése szerint a jobboldali vezető minden nyilvános helyen betiltaná a muszlim fejkendőket.

Egy friss felmérés szerint a 2022-es elnökválasztás második fordulójában közel ugyanannyian szavaznának rá, mint Macronra. Soha nem volt még ilyen magas támogatottsága Le Pennek a jelenlegi elnökkel szemben.

A Harris Interactive nevű közvélemény-kutató cég felmérése szerint Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke 48 százalékos eredményt érne el Emmanuel Macron jelenlegi francia államfővel szemben a 2022-es elnökválasztás második fordulójában – írja a Le Figaro francia napilapban megjelent cikk alapján a Mandiner.

Soha nem mértek még ilyen magas támogatottságot Le Pennek a második fordulóra – a jobboldali politikus hibahatáron belül, gyakorlatilag fej-fej mellett áll Macronnal, akire a megkérdezettek 52 százaléka voksolna. A Harris Interactive kutatása szerint az első fordulóban Le Pen végezne az első helyen 26-27 százalékkal, Macron 24-25 százalékkal követné őt.

A kutatók úgy látják, a jobbos szavazók jelentős csoportját tudta az elmúlt időben maga mellé állítani Le Pen, a 2017-ben François Fillonra szavazók harmada rá szavazna. Eközben Macron balos szavazóinak egy része ódzkodik attól, hogy újra a jobbos fordulatot végrehajtó Macronra szavazzon – teszi hozzá a Mandiner.

A Mandiner egy másik, szintén a napokban megjelent cikkében arra is felhívja a figyelmet, hogy Marine Le Pen pénteken bejelentett tervezete értelmében minden nyilvános helyen betiltaná a muszlim fejkendőket. A beígért intézkedésnek természetesen lennének jogi akadályai, ugyanis szinte biztos, hogy az ügy az Alkotmánybíróság elé kerülne és az valószínűleg alkotmányellenesnek minősítené.

„Van egyfajta félreértés” – Macron esete az amerikai médiával

A francia elnök szerint az amerikai sajtó Franciaországot hibáztatta azok helyett, akik a gyilkos terrortámadásokat elkövették – írja a The New York Times.