Biden-ellenes kampány miatt nyomoznak az ukránok

Bűnügyi nyomozást indított Ukrajna az amerikai elnökválasztásba történt esetleges ukrán beavatkozási kísérlet ügyében – közölte csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnök hivatala az államfő honlapján.

Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője az NV ukrán hírportálnak adott interjúban elmondta: Ukrajna mindent tőle telhetőt megtesz azok felelősségre vonására, akik megpróbáltak kárt okozni az Ukrajna és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban.

„Az Állami Nyomozó Iroda vizsgálatot indított az ügyben” – mondta. „Folyik a nyomozás, várjuk az eredményeket. A vizsgálatnak számos kérdésre választ kell adnia” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok januárban büntetőintézkedéseket rendelt el hét ukrán állampolgár és négy információs forrás ellen. Azzal vádolja őket, hogy beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba, egy oroszbarát ukrán parlamenti képviselővel, Andrij Derkaccsal szövetkezve, aki kapcsolatba hozható a Joe Biden demokrata párti elnökjelölt – jelenlegi elnök – és fia lejáratását célzó törekvésekkel.

2020 májusában Derkacs hangfelvételeket tett közzé, amelyek állítása szerint arról tanúskodtak, hogy Joe Biden nyomást gyakorolt a volt ukrán elnökre, Petro Porosenkóra. A feketelistán szerepelt Olekszandr Dubinszkij, Zelenszkij pártjának, a Nép Szolgája kormánypártnak a képviselője is. Dubinszkij tagadta, hogy köze lenne az elnökválasztásba való beavatkozáshoz. Nem zárható ki, hogy a párt megszavazza Dubinszkij kizárását a Nép Szolgája parlamenti frakciójából – írta a Reuters hírügynökség.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna mint állam sohasem avatkozott be az Egyesült Államok belügyeibe, és nem is fog így tenni.

A demokrata párti elnök fia, Hunter Biden évekkel ezelőtt a Burisma ukrán energetikai cég igazgatótanácsi tagja volt, annak ellenére, hogy nem rendelkezett szakmai tapasztalattal.

„Szaftos ügy ez” – Laptop szervizbe vitte gépét, így bukott le Joe Biden fia

A New York Post nyilvánosságra hozta a demokrata elnökjelölt fiának egyes leveleit az ukrajnai Burisma-kapcsolatokról, a közösségi média platformok azonban igyekeztek elrejteni a korrupt ügy bizonyítékait.