Idén online tartják meg a Nemzetközi Holokauszt Emléknap rendezvényeit

A Yad Vashem weboldalán online kiállítások, oktatási anyagok, és egy különleges “Emlékezésem Fala” is található — írja a The Jerusalem Post.

A koronavírus-válság miatt a Nemzetközi Holokauszt Emléknapot nagyrészt az interneten tartják meg idén. Szerdán számos esemény és kiállítás látogatható online az emléknappal kapcsolatban.

Az eseményeket az ENSZ, a Yad Vashem Holokauszt Emlékközpont, Izrael külügyminisztériuma, az EU, valamint más nemzetközi szervezetek szervezik. A január 27-i emléknap az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor 1945-ös felszabadításának évfordulója.

Az UNESCO, az ENSZ és a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) közös online eseményt tart szerda délután az áldozatok emlékére, ahol Angela Merkel német kancellár is felszólal.

Izrael külügyminisztériuma a cseh külügyminisztériummal közösen tart online megemlékezést, ahol felszólal Reuven Rivlin elnök, Gabi Ashkenazi külügyminiszter, valamint cseh kollégáik.

A Yad Vashem egy új, online tárlatvezetést kínál a Soá nevű állandó kiállításhoz a lengyelországi Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban, ami a Zsidó Pavilonban vezeti körbe a nézőit, ami az Auschwitz I 27-es blokkja volt.

A tárlatvezetés a holokauszt témáinak bemutatása mellett

az “1939 előtti, pezsgő zsidó közéletet is bemutatja, valamint a gyerekek világát a Soá alatt.”

A Yad Vashem weboldalán online kiállítások, oktatási anyagok, és egy különleges “Emlékezésem Fala” is található.

Videó: Áder János a budavári imaházban emlékezett meg a holokauszt áldozatairól

A megemlékezésen Köves Slomó elmondta, hogy az emlékezés célja a zsidó hagyomány szerint az, hogy „mi is reményt, erőt tudjunk meríteni” belőle.

A kiállítások egyikét “Elveszett gyerekkoromnak” hívják. Ez hét európai árvaház történetét meséli el, amelyeket a holokauszt után hoztak létre az abban elárvult gyermekek számára.

“Ez a kiállítás megmutatja, mit kellett kiállniuk a zsidó gyerekeknek ahhoz, hogy túléljenek, és hogy újjáépítsék az életüket”

— mondta Dana Porath, a Yad Vashem Kommunikációs Részlege Digitális Osztályának igazgatója.

A Yad Vashem páratlan kollekciójából válogatott túlélői beszámolókon, emléktárgyakon, fotókon és dokumentumokon keresztül megelevenednek az otthonokba került gyermekek szörnyű szenvedései. Ezekben az árvaházakban gyengéden segítették őket – gyakran felnőtt túlélők segítségével – hogy vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

Hétfőn az Európai Bizottság és az Európai Zsidó Kongresszus közös megemlékezést tartottak online, ahol a Kongresszus elnöke, Dr Moshe Kantor arra szólította fel az EU országait, hogy minél előbb tegyék elérhetővé a koronavírus-vakcinát a holokauszttúlélők számára.

Kantor ezen felül figyelmeztetett a politikai szélsőségek nyújtotta veszélyre. Kiemelte, hogy

a járvány “olyan társadalmi környezetet hozott létre, ahol elburjánozhat az antiszemitizmus és a szélsőségesség.”

A Kongresszus elnöke hozzátette:

“Felelősségünk, hogy meggátoljuk a gyűlöletbeszéd és az összeesküvés-elméletek terjedését. Örülök, hogy az EU és tagországai végre foglalkoznak ezzel az új fenyegetéssel, és rájöttek, hogy az antiszemitizmussal a törvényhozás minden területén szembe kell szállni.”

Gulyás Gergely: Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot

„Különösen a német megszállás után -, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással a magyar állam is közreműködött az elkövetett borzalmakban” — mondta a kancellária vezetője.