Több mint kétmillióra emelkedett a Száhel-övezetben a belső menekültek száma

A Száhel-övezetben aktív dzsihadista csoportok által elkövetett erőszakcselekmények miatt már több mint kétmillió ember vált belső menekültté a térségben – közölte pénteken az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), ami szomorú rekordnak nevezve a számot.

A hivatal szerint míg 2019 elején körülbelül 490 ezren voltak azok, akik otthonuk elhagyására kényszerültek, alig két év alatt ez a szám a négyszeresére emelkedett.

A jelentés szerint a menekültek fele burkina fasói, ahol december 31-e óta több támadás érte az ország északi részén fekvő Koumbri városát és környékét, ahonnan ezt követően több mint 11 ezren menekültek el.

A szervezet kiemeli, hogy csupán az év eleje óta a harcok következtében több mint 21 ezer ember vált belső menekültté Nigerben és Burkina Fasóban.

A Száhel-övezetben emellett mintegy 850 ezer, többségében mali menekült is él. Az UNHCR a harcok azonnali leállítására szólította fel a fegyveres csoportokat.

A Burkina Fasót, Csádot, Malit és Nigert magában foglaló térségben több dzsihadista csoport is aktív, egyebek közt az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQIM), valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek hűséget esküdt csoportok.

Fotó: Global Giving

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Afrikában éledt újra az Iszlám Állam

A Száhel-övezet országai radikális csoportok melegágyaivá váltak, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida helyi szervezetei nem csak a helyi erőkkel, hanem egymással is háborúznak. Hajdú Tímea elemzése.