Megnyílt Portugália első holokauszt múzeuma

A múzeumot a középkori inkvizíció túlélőinek leszármazottai alapították.

A portói holokauszt múzeum koncepcióját és gyűjteményét a moszkvai és a hongkongi holokauszt múzeum és tolerancia központ, valamint több európai és amerikai zsidó intézet együttműködésével fejlesztették ki – írja zsido.com

Az új múzeumban megtekinthető az auschwitzi barakk reprodukciója, egy emlékszoba az áldozatok nevével. lesz egy tanulmányi központ is, ahol rendszeresen tarthatnak majd workshopokat általános iskolai és gimnazista diákok számára.

A spanyolországi inkvizíció, mely 1492-ben kezdődött, majd a pápa engedélyével, 1536-ban Portugáliára is átterjedt, mintegy fél évezredre megszüntette az Ibériai-félszigeten az addig virágzó zsidó életet. Szefárd zsidók százezrei menekültek el a félszigetről, akik pedig maradtak, azok titokban gyakorolták tovább az őseik vallását – az ő leszármazottaikat bné anuszim néven ismertek.

Szervezett zsidó élet csak az 1920-as években tért vissza Portóba, egy bné anuszim leszármazott, Artur Carlos de Barros Basto (Ávrahám Jiszráél ben-Ros, 1887–1961) jóvoltából, aki a hadseregben tisztként szolgált, de íróként is ismert. A harmincas években Barros Bastro kapitányt menesztették a hadseregből és hamis vádak alapján pedofíliával is megvádolták, ezért sokáig bujkálnia kellett.

A portói zsidó közösség újraalapítóját unokája, Isabel Ferreira Lopes közbejárására 2012-ben rehabilitálták.

Ma mintegy 3100 olyan ember él Portugáliában, akik zsidókként azonosítják magukat.

Portugáliában 2015-ben fogadták el azt a törvényt, amely garantálja az állampolgárságot az inkvizícióban elűzött szefárd zsidók leszármazottainak.

Az elmúlt öt évben több, mint 76 000 állampolgársági kérelmet nyújtottak be, melyek mintegy harmadát hagyták jóvá.

Videó a múzeumról:

Holocaust Museum of Oporto

The Holocaust Museum of Oporto has an educational mission which includes teaching, career training for educators, exhibitions, and encouraging and supporting…

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.