Közjogi és egyházi méltóságok, politikusok és közéleti szereplők is emlékeztek a 76 óráig tartó megemlékezésen

Nagy érdeklődés övezte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) 76 órás online műsorát, amelyet a szervezet a budapesti gettó felszabadulásának 76.  évfordulójára készített és vasárnaptól szerda estig folyamatosan közvetített. Többek között egyházi méltóságok, közéleti szereplők, politikusok, művészek, celebek és holokauszt-túlélők is megszólaltak a műsorfolyamban, ismertette sajtóközleményében az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség.

Yakov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete az eseményre küldött videóüzenetében egy személyes történetet megosztva emlékezett meg a budapesti gettó felszabadulásának 76. évfordulójáról. Hangsúlyozta, hogy

a holokauszt történelmünk része, és azért kell ébren tartani az emlékét Magyarországon és a világ minden más pontján, mert ha a múlt szörnyűségeiről beszélünk, azzal megelőzhetjük, hogy a jövőben újból megtörténjenek.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere videójában elmondta: „Ma is ér hátrányos megkülönböztetés sokakat, és ma is látunk hazugságokkal feltüzelt tömegeket, akik félelmet keltenek.

Ezért az elpusztítottak, a megalázottak emléke előtti tisztelgés mellett ma az is a dolgunk, hogy beszéljünk a múlt tragikus eseményeiről, adjuk tovább amit tudunk az újabb és újabb további generációknak”.

Köves Slomó vezető rabbi és Fabinyi Tamás evangélikus püspök beszélgetése során a holokausztot érintő vallásfilozófiai kérdések mellett szóba került a keresztény egyház felelőssége is a holokausztban.

Az EMIH minden évben a 2014-ben átadott Budapesti Gettó Emlékfalhoz hívja azokat, akik szeretnének a szervezettel közösen gyertyát gyújtani a holokauszt áldozatainak emlékére.

A járványügyi helyzet a Dohány utcai szabadtéri gyülekezést most nem tette lehetővé, ezért döntött az EMIH az online formátum mellett.

A program részeként az érdeklődők filmeket, visszaemlékezéseket hallhattak és láthattak a holokausztról, a budapesti gettó történetéről, így többek között Gárdos Péter filmrendező csillagos házakban készített Zsidó mesék című alkotását. A kisfilmekben ismert és elismert művészek, tudósok és közéleti személyiségek beszélnek arról, hogy mit jelent számukra a zsidóság. Készült interjú a női sorsokról a holokausztban, visszaemlékezéseket, lélekemelő történeteket hallhattunk a háború túlélőitől, többek között Keleti Ágnes olimpikontól, Korda György énekestől, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatójától.

A 76 órás műsorfolyamba sokan bekapcsolódtak a Zsido.com Facebook oldalán, egyes műsorblokkok több ezer látogatót vonzottak. A videók a későbbiekben is visszanézhetők lesznek.

1945. január 18-án szabadult fel a Dohány utca, mai Kertész utca, Király utca, Csányi utca, Rumbach Sebestyén utca, Madách Imre út, Madách Imre tér és Károly körút által határolt budapesti gettó, ahol több mint 70 ezer embert zsúfoltak össze a terület 1944. december 10-én történt lezárásakor. A gettó ugyan csak rövid ideig működött, ám az embertelen körülmények, a zsúfoltság, az élelmiszerhiány, valamint a gyakori nyilas razziák sok életet követeltek. A gettó felszabadulását követően több ezer temetetlen holttestet találtak a területen.

A gettó felszabadulásának 70. évfordulója alkalmából, 2014-ben állította Erzsébetváros önkormányzatával közösen az EMIH a Budapesti Gettó Emlékfalat a Dohány utcában, amelyen többek között interaktív térkép mutatja be a városrész történetét.

76 éve szabadult fel a pesti gettó

A „nagy” gettóban 70 ezer, a „nemzetköziben” 30-35 ezer ember élte túl az ostromot és a nyilasok rémuralmát.