A magyar nagykövet is ott lesz Biden beiktatásán

Takács Szabolcs, Magyarország washingtoni nagykövete is meghívást kapott Joe Biden, megválasztott amerikai elnök beiktatási ceremóniájára. Ez egyezik az ilyenkor szokásos protokollal, a hasonló eseményeken minden ország nagyköveti szinten képviseli magát – írja az Index.hu.

Kormányzati meghívó nem érkezett – válaszolt Szijjártó Péter, amikor az ATV megkérdezte a minisztert hétfőn, hogy Joe Biden amerikai elnök beiktatásán ki képviseli majd Magyarországot. A külügyminiszter megjegyezte, hogy értesülései szerint a beiktatás „az ismert körülmények miatt” a szokásosnál visszafogottabb lesz.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy az Egyesült Államok következő elnöke sikeres legyen

– jelentette ki Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: abban érdekeltek, hogy az előző négy évhez hasonlóan magas színvonalú kétoldalú kapcsolatrendszert tudjanak fenntartani.

Az Index cikkére reagálva a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke Paczolay Máté az alábbi reakciót küldte.

„A megválasztott amerikai elnök kongresszusi beiktatására egyetlen hivatalos külföldi delegáció sem kapott meghívót az Egyesült Államoktól. Ez megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, ami alapján kormányzati szinten nem hívnak meg állami vezetőket a ceremóniára és hivatalosan minden ország nagyköveti szinten képviseli magát az eseményen. Takács Szabolcs washingtoni nagykövet január 5-én kapott meghívást Joe Biden beiktatására, amit természetesen elfogadott, így képviselni fogja Magyarországot az eseményen.”

Szijjártó szerint Trump méltó lenne a Nobel-békedíjra a közel-keleti rendezésért

Washingtoni látogatásán ráadásul még amerikai földgáz vásárlásról is megállapodott a magyar külügyminiszter.