A brit zsidók közel fele tart az antiszemita támadásoktól

Ezért nem viselnek látható helyen a judaizmusra emlékeztető jelképeket. A megkérdezett nem-zsidók 23 százaléka gondolja azt, hogy az izraeliek úgy bánnak a palesztinokkal, mint a nácik a zsidókkal.

Egy friss brit felmérés szerint az Egyesült Királyságban élő zsidók 44 százaléka nem visel látható helyen jelképeket, mert tart az antiszemita támadásoktól – számol be a Kampány az Antiszemitizmus Ellen és a londoni Kings College felméréséről a Times of Israel. 2016 óta az idei a legmagasabb arány.

Tízből kilenc válaszoló szerint a média elfogultsága Izraellel szemben csak tovább súlyosbítja a zsidók üldözését.

A megkérdezettek kétharmada aggódik amiatt, ahogy a BBC beszámol az Izraellel kapcsolatos eseményekről, 78 százalék szerint pedig a politikusok nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék a zsidó közösséget.

Összességében viszont az Egyesült Királyságban élő zsidók optimistábbak, mint tavaly – ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Jeremy Corbynt eltávolították a Munkáspárt éléről. A zsidók 57 százaléka érzi úgy, hogy szívesen látják az országban.

„Ebből a felmérésből élesen látszik, hogy a Jeremy Corbyn vezette munkáspárt óriási csapást mért a zsidók jövőbe vetett hitére, a közösségünk pedig most kezd újra magára találni. De maradtak sebek, ami abból is látszik, hogy a zsidók közel fele továbbra is fél viselni a látványos jelképeket”

– mondta Gideon Falter, a Kampány az Antiszemitizmus Ellen vezetője.

A Munkáspárt évtizedeken keresztül a zsidók kedvelt politikai pártja volt, Corbyn ötéves vezetése alatt azonban ez megváltozott. A korábbi elnök nem hozott elég drasztikus intézkedéseket a rendszerszintű antiszemitizmus visszaszorítására.

A megkérdezettek 23 százaléka gondolta úgy, hogy Izrael hasonlóan kezeli a palesztinokat, mint a nácik a zsidókat, 16 százalék pedig azt válaszolta, hogy Izrael bármit megúszhat, mert Izrael-barát emberek kezében van a média.

2016 és 2019 között a British Community Security Trust fokozatosan egyre több antiszemita támadásról számolt be, ezek száma pedig tavaly csak a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak köszönhetően esett vissza.

Keir Starmer, akit áprilisban választottak meg a Munkáspárt élére, elhatározta, hogy megszünteti a Corbyn ideje alatt elburjánzott antiszemitizmust a párton belül. Corbynt egyébként képviselői helyétől is megfosztották, ami miatt pert indított a Munkáspárttal szemben.

Nagy-Britannia: a muszlimoknak közel fele hisz az antiszemita előítéletekben

Ráadásul egy friss felmérés szerint a fiatalok és magasan képzettek között nem alacsonyabb a zsidógyűlölet, mint a társadalom más rétegeiben.