Már fejlesztik a Covid-útlevelet

Olyan digitális útlevél fejlesztésébe kezdtek az egészségügyi és techvállalatok, ami bizonyítaná az utazók átoltottságát. 

A vállalatok azzal számolnak, hogy a kormányok és légitársaságok hamarosan bizonyítékot kérhetnek a koronavírus elleni oltásról – írja a – írja a CNBC. 

A Vaccination Credential Initiative (VCI) megalakítását csütörtökön jelentette be a Microsoft, a Salesforce és az Oracle, valamint a Mayo Clinic egészségügyi cég.

A szövetség célja, hogy olyan titkosított dokumentumot fejlesszenek ki, amivel igazolható a koronavírus elleni oltás beadása. Azt is elmondták: az okostelefonnal nem rendelkezőknek papír alapú igazolást is készítenek, amin egy QR-kód jelezné a tulajdonos átoltottságát.

A VCI azt szeretné elérni, hogy az emberek biztonságosabban utazzanak, vagy járjanak dolgozni, iskolába, és fontosnak tartják az általuk kifejlesztett elektronikus Covid-útlevél adatvédelmi biztonságát is.

Megosztó a vakcina

Míg sok ember alig várja, hogy beoltassa magát a koronavírus ellen, sokan hajthatatlanok az oltással kapcsolatban. A YouGov novemberi felmérése szerint Nagy-Britanniában minden ötödik ember ódzkodik az oltástól, bár azóta ott megindult az oltókampány, és milliók kapták meg a vakcinát. Néhányan a tűtől félnek, vannak, akik megalapozatlan összeesküvés-elméletekben hisznek, és vannak, akik a lehetséges mellékhatásoktól tartanak. Mások talán nem tartják szükségesnek az oltást, ezzel kockáztatva, hogy esetleg elkapják a koronavírust.

2021-ben fel kell tennünk a kormányok a kérdést: korlátozzák-e azokat, akik nem oltatták be magukat? Fogós kérdés, a kormányok mindenesetre már elkezdtek dolgozni egy olyan rendszeren, ami a koronavírus elleni oltáshoz kötne jogosultságokat.

Los Angeles megye decemberben azzal az ötlettel állt elő, hogy a beoltottak okostelefonjukon tárolják az oltási könyvüket, hasonlóan a belépőjegyekhez, vagy a beszállókártyához. Először azért választották ezt a megoldást, hogy emlékeztessék az embereket a vakcina második részletének beadatására, de könnyen lehet, hogy a digitális oltási könyv egyszer a belépőjegyek, beszállókártyák kísérete is lehet.

Kínában egy olyan alkalmazást használnak, ami jelzi, ha a telefon tulajdonosa tünetmentes, ezzel léphetnek be az emberek a szállodákba, és ezzel használhatják a metrókat is. Chilében a koronavírusból felgyógyultak „vírusmentes” bizonyítványt kapnak.

A spanyol egészségügyi miniszter, Salvador Illa december végén bejelentette: az ország listát fog készíteni azokról, akik nem oltatják be magukat, ezt a listát pedig akár a többi európai országgal is megoszthatják.

A Ryanair szóvivője viszont azt mondta: az oltás nem lesz feltétele a légitársaság gépein való utazásnak.

A CNBC által megkérdezett jogtudósok szerint is problémás lehet etikailag, ha az állam korlátozza azokat, akik nem kérik az oltást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Borítókép: EPA/FRANCK ROBICHON

Izraelben március végéig minden 16 év feletti lakost beoltanak

„Mi leszünk az első olyan ország, amely kijut a koronavírusból” – ígérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.