Tovább tombol a koronavírus járvány Izraelben

A zárlat mellett is rendkívül magas az új fertőzöttek száma, de közel kétmillió beoltottal a lakosság arányában továbbra is magasan világelső az oltási kampányát gőzerővel folytató Izrael – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja szerdán.

Egymást követő két napon ismét több mint kilencezer új fertőzöttet azonosítottak Izraelben, ami különösen magasnak számít a 9,3 milliós országban, ahol kedden 127 ezer 768 tesztet végeztek el, amelynek 7,2 százaléka bizonyult pozitívnak.

A fertőzés gyors terjedésében szerepet játszik a brit mutáció izraeli terjedése, amely az új esetek mintegy negyedéért lehet felelős. Továbbra is az ultraortodox településeken mérik a legmagasabb járványügyi adatokat, ahol az országos zárlat előírásainak ellenére tovább működik az oktatási intézmények egy része.

„A betegség nagyon aggasztó hullámában vagyunk”

— mondta Juli Edelstein egészségügyi miniszter kedden Asdódban, a koronavírus elleni oltóközpontban.

„A következő napokban látnunk kell a országos zárlat eredményét” – tette hozzá, arra utalva, hogy múlt pénteken szigorított zárlat kezdődött, amelyben csak létfontosságú munkahelyeikre tartva, illetve az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak felkeresésére hagyhatják el otthonaikat az ország polgárai.

Rekordszámú Covid-beteget ápolnak az izraeli kórházakban

Eközben a lakosság ötöde hozzájutott a védőoltás első dózisához.

Az oltási kampányban ezen a héten részben már a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag második dózisát adják be három hét elteltével az először december végén beoltottaknak. Újraoltásuk után egy héttel várhatóan 95 százalékosan védettek lesznek a SARS-CoV-2 vírus okozta betegségekkel szemben.

Izrael továbbra is világelső a beoltottak lakossághoz viszonyított számában, amit a helyi szakértők elsősorban a kiválóan működő, rendelőintézeti hálózattal és naprakész adatokkal rendelkező non profit egészségbiztosító pénztárakkal magyaráznak.

Az ultraortodox rabbik is támogatják az oltások beadását, és ennek nyomán a vallásosok is megjelennek az oltóhelyeken, de az ország mintegy ötödét kitevő arab kisebbség továbbra is bizalmatlan, és számarányánál kevésbe adatja be magának a védőoltást. Szerdáig 1 millió 880 ezer 163 embert oltottak be a vakcina első adagjával, ami a lakosság 21,16 százalékát jelenti.

Megtiltotta a zsidók sábeszi beoltását az izraeli főrabbi

David Lau mostani döntése ellenére a minisztérium engedélyezi a sábeszi oltásokat, arra hivatkozva, hogy a koronavírusnak új mutációja lépett fel, így fontos, hogy minél gyorsabban, minél többek beoltassák magukat.

A koronavírus-járvány kitörése óta a népjóléti hatóságok jelentése szerint 20 százalékkal nőtt Izraelben a veszélyeztetett gyermekek száma, 25 százalékkal emelkedett a családon belüli erőszak miatt lefolytatott vizsgálatok száma és 32 százalékkal nőtt az olyan idősek segélykérelmének a száma, akik korábban nem szorultak támogatásra. A fiatalok helyzete is jelentősen romlott: 21,5 százalékkal nőtt a nehézségekkel küzdő fiatalok száma és 8,4 százalékkal a kábítószer-, alkohol- és szerencsejáték-függőség miatt indított vizsgálódások száma.

Március óta 512 ezer 869-en fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 78 ezer 215 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3770-en haltak meg. Jelenleg 1760 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 1042-en súlyos állapotban vannak, 262 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.

Izraelben már erősen terjed az új brit mutáció

Az új törzs olyan gyorsan terjed, hogy hosszabb lezárásra kell számítani. Szó van az oltottak előjogairól is.