Bauer Tamás nem kér a Jobbik nemzetfelfogásából

A DK volt alelnöke Facebook bejegyzésében kifogásolja, hogy a Jobbik „nacionalizmusa” az ellenzéki összefogás közösen osztott álláspontjává vált.

Az SZDSZ alapító tagja, majd 2014-ig a DK alelnöke január 6-án közzétett Facebook bejegyzésében kiemelte, hogy amikor a hat ellenzéki párt elnökei az aznap aláírt, a majdani közös kormányzás legfontosabb sarokpontjait összefoglaló közös nyilatkozatuk apropóján sajtótájékoztatót tartottak, Jakab Péter, a Jobbik elnöke megszólalásában így fogalmazott: „Mi nem hat párt, hanem tizenöt millió magyar kormánya leszünk”.

Mint Bauer írja: „Ez a formula eredetileg Antall József kormányprogramot ismertető parlamenti beszédében jelent meg, amikor «tizenötmillió magyar miniszterelnökének» mondta magát, azzal a közbeszúrt szóval, hogy «lélekben». Én magam és még sokan mások az országban a kiegészítéssel együtt sem fogadtuk el akkor azt a formulát, az Orbán-kormány viszont a «jogi nemzetegyesítés», valamint a gazdasági és szociális nemzetegyesítés politikájával valósággá tette. Azok politikai utódai, akik harminc éve még hevesen tiltakoztak e formula ellen, ma már jórészt elfogadják. Én akkor sem fogadtam el, és ma sem fogadom el”.

„Néhány napja Barkóczi Balázs, a DK szóvivője fogalmazott úgy az ATV reggeli műsorában, hogy a Jobbik «nemzeti ethosza» is része az ellenzéki pártszövetség közös világképének. Nem meglepő, hiszen Gyurcsány Ferenc az Egyenes Beszédben mondta el, hogy sok év után «most már érti», hogy milyen «őszinte lelkiség» van abban a magyarságfelfogásban, amely «a ,nemzetinek’ hívott jobboldal hozzájárulása» az ő, és nyilván az egész pártszövetség közös gondolkodásához. Így alighanem jó lelkiismerettel fogalmazhatta meg a Jobbik elnöke a szövetkező ellenzék közös elveként a «tizenötmillió magyar kormánya» formulát. Ezt is azokhoz az elemekhez sorolhatta, «ami összeköt» – tette hozzá a DK egykori alelnöke, majd egy Schmuck Erzsébettől származó nyilatkozat felidézését követően, amelyben a az LMP társelnöke a migrációs válság kapcsán illegális migrációt említett, Bauer így zárja bejegyzését:

„Ezek szerint az elképzelt új budapesti kormány – függetlenül attól, hogy Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára vagy valaki más vezeti majd – ugyanúgy idegenellenes kormány lesz, ugyanúgy szemben áll majd a «brüsszeli bürokraták» humanizmusával, mint az Orbán-kormány.

Az én szavazatomra nem számíthat”.

A teljes írás ide kattintva olvasható el.