„Élek, jól élek, szeretek élni” – mondja a 100 éves Keleti Ágnes

A százéves sportolót politikusok és méltóságok mellett a legendás Mark Spitz is felköszöntötte.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt – írja az MTI.

„Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet” – mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek.

„Csak szép idő legyen” – kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes” címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.

Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Miniszterelnöki és elnöki köszöntés

Orbán Viktor Facebook-videóban köszöntötte Keletit – írja a Mandiner.

A miniszterelnök úgy fogalmazott,

„nemcsak nehezebb út jutott nekünk, a Jóisten küld nekünk, a múltban is küldött nagyszerű hősöket, akik példát mutattak, kiragadtak bennünket a mindennapok nehézségéből, példát mutattak kitartásból, elszántságból, fantasztikus teljesítményből. sőt hazaszeretetből is”.

Levélben kívánt boldog születésnapot Áder János köztársasági elnök is – írja az MTI.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben Áder azt írta: a világhírű tudós, Albert Einstein az életet egyszer a kerékpározáshoz hasonlította, mondván mindkettőre igaz, hogy „ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod”. Keleti Ágnesnél „keresve sem található hitelesebb bizonyság e gondolat igazságára”, hiszen örökös bajnokként mind a mai napig tanúságot tesz róla, hogy a sport, a mozgás elsősorban élmény, harmónia és egyensúly, csak azután versengés.

„Önt a történelem, a sors küzdeni tanította, hogy aztán tehetsége kiteljesítésével, világraszóló sikereivel maga is kitartásra tanítson másokat. Tornászeredményeivel büszkeséget szerzett, edzői hivatástudatával példát adott sokaknak”

– olvasható a levélben, amelyben Áder János szerencsésnek mondja magát, amiért az elmúlt években személyesen is megismerhette Keleti Ágnes „ifjakat megszégyenítő lendületét”, és megtapasztalhatta „irigylésre méltó életszeretetét.”

A köztársasági elnök a levélben megköszönte a tornásznak, hogy miként eddig, „e mélységes tisztelet érdemlő, kerek évfordulón” sem csupán az olimpiai és világbajnoki érmektől fényes, dicső múltra emlékeztet, hanem arra is, hogy mindig, minden életkorban derűvel, bizakodva, céltudatosan kell élni. „Isten éltesse, és tartsa meg további jó egészségben, erőben, egyensúlyban!” – fejezte ki jó kívánságait.

Izrael miniszterelnöke is üzent

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán köszöntötte születésnapján Keletit – írja a Mandiner.

Ugyanakkor megosztotta Izrael miniszterelnökének a videós üzenetét. A magyar külügyminiszter azt írta, „Nagyra becsüljük Netanjahu miniszterelnök úr gesztusát, az Év Sportolója Gálára küldött üzenetét!”

Benjamin Netanjahu hosszan méltatta Keleti Ágnes életútját, s úgy fogalmazott, „Ágnes története a remény és az inspiráció története”. A kormányfő kiemelte, hogy Keleti Ágnes rengeteget tett az izraeli sport fejlődése érdekében, ezért megkapta a legmagasabb izraeli polgári kitüntetést.

Sztársportolók is köszöntötték az ötszörös olimpiai bajnokot

Mark Spitz és Nadia Comaneci is köszöntötte Keletit – írja az MTI.

A kilencszeres ötkarikás aranyérmes amerikai úszó, valamint tornász honfitársa, a román származású, ötszörös bajnok Comaneci – aki a játékok történetében elsőként kapott gyakorlatára maximális tíz pontot -, az M4 Sport-Az Év sportolója gála 2020 Facebook-oldalán üzent Keletinek.

Spitz kiemelte: az egész világ csodálja Keleti tornában elért sikereit, és boldog, hogy a tornát és nem az úszást választotta, hiszen számára sokkal nehezebb lett volna úgy eredményesnek lenni. Comaneci az élet minden területén harcos és elszánt embernek nevezte Keleti Ágnest, aki a Helsinkiben és Melbourne-ben elért sikereivel inspirálta őt Romániában felnövő kislányként.

A gálára küldött videóüzenetben köszöntötte a legidősebb olimpiai bajnokot Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is, aki felidézte Keleti Ágnes életútját, emlékeztett arra, hogy tíz olimpiai érme közül öt arany volt, és hogy 2017-ben megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést az izraeli sportért tett szolgálataiért.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Életmű-díjjal ismeri el Keleti Ágnes pályafutását. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök – maga is tornász olimpikon – közösen adja át neki a díjat, amiről a felvételt már rögzítették.

„Élete és munkássága maga a történelem, és minden sportoló és nem sportoló számára példaértékű. Irigylésre méltó energikussága, aktivitása és vidámsága, amelyet megismerhettem találkozásaink során. És hogy mi a hosszú élet titka? Elárulta: az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a pozitív életszemlélet, na és a Szeretet. Isten éltesse Ági nénit még nagyon sokáig erőben, egészségben, boldogságban!”

– írta szombati Facebook-bejegyzésében Szabó Tünde.

A díjátadót hétfőn, a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül tartják meg a Nemzeti Színházban kialakított stúdióban.

Az eseményt 19.45-től közvetíti az M4 Sport.

NOB- és MOB-köszöntés

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) első embere, valamint Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Vékássy Bálint főtitkár is felköszöntötte Keletit – írja az MTI.

Thomas Bach levélben, majd telefonon is gratulált az olimpiai bajnokok doyenjének.

A német sportdiplomata – a MOB beszámolója szerint – a magyar tornászlegenda olimpiai mozgalomban betöltött szerepét, példaértékű pályafutását méltatta, majd jó egészséget kívánt neki. A kihangosított telefonhívásban kiemelte, hogy Keleti Ágnes a nehéz történelmi időszakokban is mindvégig megtartotta emberi méltóságát.

Kulcsár Krisztián és Vékássy Bálint a nemzet sportolóját budapesti lakásában személyesen kereste fel szombat délelőtt, hogy az olimpiai család jókívánságait tolmácsolják. Ott volt velük Nébald György, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke és Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára is.

A MOB-elnök több ajándékot is átnyújtott Keleti Ágnesnek. A nemzet sportolója a NOB-tól egy ötkarikás medállal ellátott nyakláncot kapott, amelyet – a közlemény szerint – azonnal fel is vett. A MOB a százgyertyás torta és a virágcsokor mellett egy különlegességgel is kedveskedett: a bajnoknő az első újkori magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd győzelmi érmének másolatát vehette át.

Kulcsár Krisztián levélben is köszöntötte az ötszörös olimpiai bajnokot. „Egy csodálatos jubileumhoz érkeztél, ami keveseknek adatik meg. Hálásak vagyunk mindazért, amit gazdag életed során tettél mindkét hazádért, az olimpiai mozgalomért és saját sportágadért. Egyedülálló pályád hatalmas büszkeséggel tölti el a magyar olimpiai család minden tagját” – írta.

100 éves Keleti Ágnes

Az ötszörös olimpiai bajnok tornász korábban így fogalmazta meg életfilozófiáját: „Az ember érzi, mi esik jól neki, és csak olyan dolgokat csináljon, amiket szeret. Az a legfontosabb a világon, hogy az ember szeressen”.

(Címlapkép: Budapest, 2021. január 9. Keleti Ágnes a közelgõ születésnapja alkalmából szervezett fotózáson a budapesti Marriott szállodában 2021. január 4-én. Az ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidõsebb élõ olimpiai bajnoka 100. születésnapját ünnepli január 9-én. MTI/Kovács Tamás).