Neológ közösségek is üdvözlik a kiállást a kóser vágás mellett

A neológ Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (Zsima) és a Debreceni Zsidó Hitközség is üdvözölte a magyar kormány kiállását.

A Zsima üdvözli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök bírálta az Európai Bíróságnak azt a döntését, amellyel jóváhagyta a kóser vágás betiltását. A Zsima egyúttal közölte, nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett – írja az MTI.

A közlemény emlékeztetett: az Európai Bíróság december végén jóváhagyta a kóser vágás tilalmát. Ez lehetetlenné teszi a zsidó vallási előírások megtartását, ezért az egyesület a bíróság döntését „nem kellőképp átgondolt, offenzív” döntésként értékeli – emelték ki.

Úgy fogalmaztak: a Zsima „üdvözli Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor markáns elítélő kritikáját a kóser vágás betiltása vonatkozásában, egyben nagyra értékeli a kormányfő kiállását a zsidó vallási hagyományok mellett.”

Mint írták: az egyesület megérti, hogy a kóser vágás állatjogi kérdéseket is felvethet, de „a zsidóság szigorú törvényeit felforgató” tilalommal csorbul a vallásszabadság joga.

A közleményben idézték a miniszterelnököt, aki – mint írták – a döntéssel kapcsolatban azt mondta: „kormányom gyorsan elítélte ezt a káros döntést, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy az összes lehetséges nemzetközi fórumon felemeljük a szavunkat ellene.”

Debrecen is üdvözli a kiállást

Köszönettel és megelégedéssel fogadtuk Miniszterelnök Úr bátor kiállását a zsidóság mellett – írja a hitközség a Facebookon.

Orbán nemrégiben megjelent levelét üdvözölte Horovitz Tamás, a Közép – és Kelet-Európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Horovitz Tamás elnök szerint a zsidó közösség vallási és halachikus előírásainak megszegésére kényszerítené a fenti döntés az Európában élő zsidó közösségeket. Horovitz Tamás egyetért Orbán Viktor miniszterelnök válaszával, melyben a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „Erőfeszítéseinknek köszönhetően megtapasztaltuk a zsidó élet és a zsidó kultúra reneszánszát Magyarországon.”

A zsidó vallás szigorúan tiltja az állatkínzást. Ennek feltétel nélküli biztosítására a kóser vágást hosszú évek alatt megszerzett tudással és gyakorlattal rendelkező vallási szakember, az úgynevezett „sakter” végzi. Vallási előírásaink szerint kizárólag az egészséges állat minősül kósernek, melyet a sakter ellenőriz.

Fontosnak tartjuk, hogy hagyományainknak és szokásainknak megfelelően a közösségekben biztosítható legyen a kóser vágás általi kóser étkezés a közösség tagjai számára. Ugyanakkor fontos szempont a közösségeknek, hogy a külföldről érkező zsidó hittestvéreinknek igényük szerint tudjuk biztosítani a kóser ellátást

– áll a szövegben.

Orbán Viktor kiáll a kóser vágás mellett

A magyar kormány az „összes lehetséges nemzetközi fórumon” felemeli szavát a döntés ellen – ígérte Orbán Jicak Herzognak, a Szochnut fejének.