Ki fogja felszámolni az arab maffiákat Izrael „hátsó kertjében”?

Múlt szombaton ötven fegyveres palesztin masírozott végig Jeruzsálemen, AK-47-eseikkel a vállukon, extra lőszert cipelve – kezdi cikkét provokatív felütéssel Yaakov Katz a Jerusalem Post hasábjain.

Bár a fenti kép „nevetségesnek” tűnik, valójában nem az – írja Katz.

A városrész, ahol a palesztinok meneteltek, Kafr Aqab volt, ami északra van Piszgat Ze’évtől, s melyet egy hatalmas betonfal választ el a város többi részéről.

A terület viszont hivatalosan Jeruzsálem része, jogilag nem különbözik a város egyéb részeitől.

Az izraeli hatóságok általában figyelmen kívül hagyják az arab maffiózók tevékenységét. A mostani ügy múlt pénteken kezdődött, amikor az al-Rajabi klán két tagja összeveszett egy parkolóhelyen. A két, egyébként rokon férfi tüzet nyitott egymásra, az egyikőjük súlyos sérülést szenvedett.

Másnap egy másik klántag bosszúból tüzet nyitott három férfire a családból, akik meghaltak. Mivel a helyi lakosok tudták, hogy az izraeli rendőrség nem jön ki, a Palesztin Hatóságot (PA) hívták.

A PA-nak viszont nincsen hatósága Jeruzsálem felett. A PA civil ügyekért felelős minisztere, Hussein al-Seikh felhívta az izraeli kollégáit, és megkérte, hogy a palesztin rendőrség tehessen rendet. Engedélyt is kaptak Izraeltől, és egy nappal később a palesztin rendőrség letartóztatott négy gyanúsítottat, majd átadták őket Izraelnek.

A cikk levonja a következtetést: Izrael félt letartóztatni egy bűnözőt Jeruzsálemben. A palesztin rendőrségre volt szüksége. A cikkíró maga is járt a helyszínen: mint írja, a területet 1967-ben foglalta el Izraelt, aztán Jeruzsálemhez csatolták. Akkor még csak néhány száz arab élt ott.

A területet a második intifáda után zárták el fallal a város többi részétől, együttesen 150 ezer kelet-jeruzsálemi lakost szeparáltak a fővárostól.

Katz cikke szerint ma nincsenek járdák a negyedben, nincsen utcavilágítás, nem kövezett az út, és szeméttel vannak tele az utcák. Az új épületek mind illegálisan lettek felhúzva, nincsenek parkolóik, nincsenek tűzcsapok, stb. A mentők régóta nem járnak ki, de a rendőrség sem. A cikk a helyzetért Izraelt hibáztatja, megszólaltat egy arabot, aki szerint a kaotikus helyzet elérése volt Izrael célja.

Katz szerint az izraeli politikusok nem mondják ki, hogy Kafr Aqab nem kell Izraelnek, és jobb lenne, ha a PA irányítaná. „A kormány azt szereti mondani, hogy Jeruzsálem sosem lesz megosztva. De már meg van osztva” – állítja a szerző.

A szerző azzal zárja cikkét, hogy Izraelnek el kell döntenie, mit akar. Katz itt nyilván a dilemmára utal: megtartani az arab lakosságú területet, vagy végleg átengedni azt a PA-nak.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

(Címlapképünk illusztráció)

Jeruzsálem keleti részében építkezne Izrael

Vasárnap 1257 új lakás tervét hozta nyilvánosságra az izraeli földhivatal, amiket a kelet-jeruzsálemi Giv’at Hamatos lakónegyedbe terveznek felépíteni.