Ez történt sábát alatt

Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.

Felelősségre vonnák Trumpot

Az amerikai kongresszus demokrata párti képviselői felkészültek arra, hogy alkotmányos felelősségre vonási eljárással (impeachment) távolítsák el hivatalából Donald Trump amerikai elnököt, akinek hívei megostromolták a washingtoni Capitolium épületét – közölte Katherine Clark demokrata párti házelnökhelyettes pénteken az MTI szerint.

„Donald Trumpot el kell távolítani hivatalából, és minden rendelkezésünkre álló eszközzel ezen leszünk demokráciánk védelme érdekében”

– jelentette ki Clark. Amennyiben Mike Pence alelnök nem kezdeményezi Trump eltávolítását az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében, úgy mi fogjuk kezdeményezni azt – tette hozzá.

Hangsúlyozta: egyelőre várnak még, hogy Pence az impeachment-eljárással esetleg mégis a gyorsabb utat választja, ugyanis az amerikai alkotmány 25. kiegészítése alapján az alelnök a kabinet többségi szavazatával kinyilváníthatja, hogy az elnök nem képes többé ellátni hivatalát.

Clark szerint az impeachmentről már a következő héten szavazhatnak a képviselőházban.

A demokrata többségi képviselőházban szinte biztosan meglenne a többség az impechment eljárás megindításához.

A szenátusban azonban kétharmados hozzájárulásra és ezzel republikánus szenátorok támogatására volna szükség a hivatalban lévő elnök elmozdításához.

Ben Sasse nebraskai republikánus szenátor a CBS hírtelevíziónak nyilatkozva jelezte, hogy „mindenképpen fontolóra veszi” az impeachmentet.

„Az elnök semmibe vette hivatali esküjét” – hangsúlyozta. Elítélte Trumpot, amiért – mint utalt rá – az amerikai törvényhozás épülete ellen uszította a tömeget.

A megválasztott elnök, Joe Biden szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy Biden jelenleg a hivatali teendők átvételére összpontosít és a kongresszusra, illetve Pence-re és Trump-kabinet többi tagjára bízza, hogy belátásuk szerint járjanak el az impeachment, illetve a 25. alkotmánykiegészítés ügyében.

Csütörtökön Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője szólította fel Pence-t Trump felmentésére hivatalából.

Trump egy nappal azt követően, hogy rendezett átmenet ígért, pénteki nyilatkozatában azt üzente támogatóinak, hogy továbbra is jelentős beleszólásuk lesz az ügyekbe. Pénteki Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy annak a csaknem 75 millió embernek, aki rá szavazott „a jövőben is hatalmas hangja lesz”. Arról biztosította híveit, hogy semmilyen formában nem fogják őket „méltatlanul, tisztességtelenül” kezelni.

A hivatalban lévő elnök csütörtökön elítélte a bírálói szerint általa szított tüntetéseket.

„Én is fel vagyok háborodva az erőszakon, a törvénytelenségen és a felforduláson” – fogalmazott.

„Elérkezett az ideje a kibékülésnek és gyógyulásnak” – tette hozzá.

Az amerikai elnök emellett rendezett hatalomátadást ígért.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben öt ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

Pelosi egyeztet Trump kapcsán

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével, Mark Milleyvel egyeztetett Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke pénteken – írja az MTI.

Pelosi az egyeztetést a szükséges elővigyázatossággal indokolta, szavai szerint erre azért volt szükség, nehogy Donald Trump amerikai elnök „háborút robbantson ki, vagy nukleáris csapást rendeljen elnöksége utolsó 12 napjában.”

Pelosi pénteken levélben tájékoztatta a demokrata párti képviselőket, hogy Milleyvel megvitatta, milyen eszközök állnak rendelkezésre Trump ellenőrzésére.

A lehető legveszélyesebbé vált a helyzet, és minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk, hogy megvédjük az amerikai népet az országunk és demokráciánk elleni „tébolyodott elnöki támadástól” – írta a házelnök.

Pelosi közölte: Mike Pence alelnök egyelőre nem jelzett semmit arra vonatkozóan, hogy kezdeményezi-e az amerikai alkotmány 25. kiegészítése értelmében Trump eltávolítását, amiért „lázadást szított és továbbra is veszélyt jelent”.

Hozzátette ugyanakkor: még reménykednek abban, hogy Pence hamarosan pozitív választ ad erre vonatkozó felhívásukra.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága elnökének hivatala szerint Pelosi kezdeményezte az egyeztetést, és Milley választ adott valamennyi kérdésre a nukleáris csapás elrendeléséhez szükséges parancsnoki láncolattal kapcsolatban.

Joe Biden megválasztott amerikai elnököt január 20-án iktatják be hivatalába. Trump csaknem 150 éves hagyományokkal szakítva bejelentette, hogy nem vesz részt utódja beiktatási ceremóniáján. Trump jelenléte mindössze a politikai hagyományokat szolgálja, jogi kihatása nincs. Utoljára 1869-ben fordult elő, hogy az akkori elnök, Andrew Johnson nem vett részt utódja beiktatásán.

Szerda este a távozó elnök több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus a Joe Biden megválasztott elnökre eladott elektori szavazatok hitelesítése céljából tartott együttes ülést. A tiltakozókat a nemzeti gárda segítségével távolították el az épületből, az összetűzésben öt ember életét vesztette. Előzőleg Trump beszédet mondott a hívei előtt.

A történtek során ellopták Pelosi laptopját az irodájából – közölte a házelnök irodája.

Trump nem lesz ott Biden beiktatásán

Donald Trump amerikai elnök pénteken közölte, hogy nem megy el Joe Biden leendő elnök beiktatásának ünnepségére, három másik volt elnök viszont ott lesz – írja az MTI.

Bill Clinton és a szintén demokrata párti Barack Obama mellett a republikánus George W. Bush is tiszteletét teszi.

Mindhárman feleségeikkel együtt jelennek meg. A koronavírus-járvány miatt zömmel otthonában meghúzódó, 96 éves Jimmy Carter ugyan nem lesz jelen, de legjobb kívánságait küldte Bidennek.

Donald Trump azzal, hogy bojkottálja a ceremóniát, másfél évszázados hagyománnyal szakít: legutóbb 1869-ben fordult elő hasonló távolmaradás elnöki beiktatási ünnepségről.

Biden egyébként örömmel fogadta, hogy Trump nem lesz ott a beiktatáson. Mint mondta, „ez egyike azon kevés dolgoknak”, amelyekben egyetért Trumppal, mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy Mike Pence alelnök feleségével együtt részt vesz a ceremónián.

Mike Pence alelnök még nem nyilatkozott arról, hogy elmegy-e.

Valószínűleg lezuhant egy indonéziai gép

Feltehetőleg a szombaton eltűnt indonéz utasszállító repülőgép roncsait találták meg a Jáva-tengeren – közölte egy kutató- és mentőszolgálat egyik tisztségviselője az MTI szerint.

Az indonéz légi irányítók előtte elvesztették a kapcsolatot a belföldi viszonylatban közlekedő utasszállító repülőgéppel, amelynek 62 ember volt a fedélzetén. A Sriwijawa légitársaság Jakartából a borneói Pontianakba közlekedő, Boeing737-500 típusú gépével négy perccel a fővárosból való felszállás után szűnt meg a kapcsolat.

A feltételezett roncsokra halászok hívták fel a figyelmet, és a Basarnas nevű szolgálat emberei siettek a helyszínre, amely Jakartától északra található a Jáva-tengeren. A szolgálat szóvivője hangsúlyozta: nem erősítheti meg, hogy a gép roncsait találták meg.

Ez történt sábát alatt

Mivel lapunk csupán előre időzített cikkeket közöl sábát alatt, az alábbiakban összefoglaljuk az elmúlt 24 óra főbb világpolitikai híreit.