Tony Blair: Sacks rabbi emlékeztetett a hit fontosságára

Virtuális megemlékezést tartott az Európai Rabbik Konferenciája (CER) vasárnap este. Az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség korábbi főrabbijáról, Dr. Jonathan Sacksről emlékeztek meg, aki 22 évig töltötte be ezt a pozíciót a CER társelnöki posztja mellett – írja az Arutz7.

Több vallási vezető és politikus is tiszteletét tette az online megemlékezésen, ahol a megható gyászbeszédek és tiszteletadás mellett aktuális témákat is megvitattak. Pinchas Goldschmidt, a CER jelenlegi elnöke arról beszélt, hogy többé már nem más vallások jelentik a legnagyobb veszélyt a zsidóságra, hanem a növekvő szekularizáció: éves szinten több ezer zsidó adja fel a hitét, elköteleződését.

Jonathan Sacks rabbi nem csak a zsidó vallás védelmezője volt, hanem a vallások védelmezője: közelebb hozta egymáshoz a különböző vallások híveit, és segítette az egyházak közti együttműködést.

Ezt Katharina von Schnurbein, az Európai Bizottság antiszemitizmus-elleni koordinátora is megerősítette.

„Sacks azt nézte, mi a közös bennünk, nem azt, amiben különbözünk. Hidakat épített kultúrák és egyházak között, és felhívta a figyelmet az egyén társadalmi felelősségvállalására. Filozófusként és teológusként is gazdagította az európai intézmények közti vitákat, például, négy éve nagy hatású beszédet mondott az Európai Parlamentben. Folyamatosan arra késztette az Európai Uniót, hogy szálljon szembe az antiszemitizmussal, öröksége pedig inspirációként szolgálhat nekünk”

– mondta von Schnurbein.

Tony Blair korábbi brit miniszterelnök elmondta: Sacks rabbi ébresztette rá arra, mennyire fontos szerepet játszik a hit az emberi fejlődésben, és csodálatos példaképnek nevezte a korábbi egyházi vezetőt.

„Biztos vagyok benne, hogy amit tanárként, rabbiként átadott nekem, azok halálom napjáig velem maradnak, és igyekszem én is továbbadni ezt a szemléletet az utánam következőknek. Ez a létező legnagyszerűbb végrendelet egy ember számára”

– mondta Blair.

Pizza helyett Isten bölcsessége

A Milton Friedman Egyetem most kiépülő judaisztika karának vezetőjével a Frankfurter Allgemeine Zeitung készített interjút.