Kitünteti a 100 éves Keleti Ágnest az Olimpiai Bizottság

Az idei évtől a Izraelben rendezett női művészi torna bajnokság a január 9-én 100. születésnapját ünneplő Keleti Ágnes olimpiai tornász nevét viseli. Keleti 10 olimpiai érmet nyert Magyarország válogatottjaként – számol be a The Jerusalem Post.

Az 1952-es olimpián a talaj bajnoka volt és egy ezüst- illetve két bronzérmet, 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert. 1956-ban három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát, ezt követően 1957-ben,

36 éves korában érkezett Izraelbe a Maccabiah World Games ötödik rendezvényére és úgy döntött, hogy a bajnokságot követően alijázik.

Izraelbe költözése után, 1958-tól 1980-ig az izraeli tornászválogatott edzője, 1959-től 1960-ig az olasz tornászválogatott edzője is volt.

1957-től 1980-ig az izraeli Testnevelési Főiskola tanára volt. Nemzetközi versenybíróként is dolgozott. 1990 óta egyre több időt tölt szülőhazájában, lényegében már Magyarországon él

2017-ben Keleti elnyerte az Izrael-díjat a sport és a testkultúra kategóriában.

„Amellett, hogy edző volt, erkölcsös ember is volt. Szereti Izraelt és az izraeli sport területén zseniálisat alkotott. Ritmikus és zenei mozgása egyedülálló, nagyszerű tanár volt, aki tucatnyi tanárt és edzőt képzett Izraelben „- mondta Chaja Halperin, aki az izraeli torna csapat tagja  volt a 60-as években és akit Keleti megkért, hogy a Wingate Intézet Testnevelési Tanárok Főiskolájának tanáraként dolgozzon vele. Halperin elmondta felvette a kapcsolatot Keleti magyarországi családtagjaival annak érdekében, hogy a sportlegenda részt vehessen a játékokon.

„Keleti Ágnesen szerencsére most sem fog a golyó”

Egy évszázad történeteivel mutatja be hamarosan egy új könyv a világ legidősebb olimpiai bajnokát, Magyarország egyetlen ötszörös aranyérmes tornászát.