Kilenc ok, amiért Izrael vezet az oltási versenyben

Íme kilenc ok, amiért Izrael vezet az oltási versenyben, a Jerusalem Post listája alapján.

“A világon mindenhol megkérdezik tőlem, hogy csinálja ezt Izrael” – mondta Yuli Edelstein egészségügyi miniszter vasárnap. “Azért állunk ilyen jól, mert időben felkészültünk, és aláírtunk a vezető cégekkel. Meggyőztük őket arról, hogy ha nekünk adják a vakcinát, az egészségügyi alapjaink tudni fogják, hogyan juttassák el azt gyorsan a lakossághoz. És most éppen ez történik.”

1. Általános egészségbiztosítás

Az általános egészségbiztosítás már az államalapítás előtt létezett Izraelben, és azóta is fontos tényező. Dr Dorit Nitzan, a WHO vészhelyzeti igazgatója elmondta, hogy a járvány bebizonyította azt, hogy ezzel a fajta egészségüggyel kezelni lehet egy krízist.

Ran Balicer, a Clalit Egészségszolgáltató vezető innovációs tisztségviselője szerint ez különösen fontos volt a vakcina bevezetésében.

Az általános egészségbiztosítás keretében a legfontosabb ellátásformák ingyenesek a polgárok számára. Ebbe beletartoznak a háziorvosi szolgáltatások, a sürgősségi ellátás, a mintavétel és az oltás is.

“A rendszer a polgárok és az egészségbiztosítóik közti intim, bölcsőtől a sírig tartó kapcsolaton alapul” – mondta.

Hozzátette, hogy a háziorvosok listát vezetnek arról, hogy kinek van különös szüksége egészségügyi segítségre. Így könnyebb volt elérni az időseket és a krónikus betegeket, és eljuttatni hozzájuk az oltást.

Tamar Fishman-Magen nővér szerint

“ez az a bizonyíték, amire régen várunk a közösségi orvosi szolgáltatások fontosságával kapcsolatban.”

2. Az emberek bíznak az egészségügyi alapokban

Míg a nép 62 százaléka nem bízik a miniszterelnökben, az egészségügyi alapokkal az izraeliek 90 százaléka elégedett a Myers-JDC-Brookdale kutatása szerint. Csupán a lakosság 1 százaléka vált egészségügyi alapot egy adott évben – úgy is, hogy a váltást nagyon könnyű elvégezni.

“Ez jól mutatja, hogy mekkora a bizalom, és hogy az évek alatt milyen jól épült fel az infrastruktúra”

– mondta Balicer.

Izraeli nőt oltanak be Tel-Avivban 2020. december 31-én. Fotó: EPA/ABIR SULTAN

3. A hangsúly a megelőzésen van

Az egészségügyi alapok odafigyelnek a klienseikre, és arra, hogy minél kevesebb kezeletlen, és diagnosztizálatlan eset maradjon.

Fontosnak tartják, hogy ne csak azután foglalkozzanak a pácienseikkel, hogy megbetegedtek.

A Clalit például komoly adatelemzői módszereket használ arra, hogy felismerje, mely ügyfeleinek van szükségük előzetes odafigyelésre, oltásra. A módszert korábban az influenzaoltásoknál is használták, most pedig a koronavírus-vakcina miatt is jól jött.

4. Izrael felismeri a vészhelyzeteket

Izrael gyorsan reagál a vészhelyzetekre. A 2010-es haiti földrengés után 48 órával már a helyszínen voltak, hogy segítsék a mentést – még az amerikaiak előtt odaértek.

“Hozzászoktunk ahhoz, hogy vészhelyzetben dolgozzunk”

– mondta Balicer, kiemelve az alapok gyorsaságát és szakértelmét is.

5. Sokan dolgoznak az egészségügyi alapoknak

A Clalit Izrael legnagyobb munkaadója: 45 ezren dolgoznak nekik, köztük 2 ezer specialista.

Az óriási állományok miatt különösen hatékony az alapok munkája.

Az ország minden szomszédságában működnek klinikák.

6. Nem ez az első eset, hogy tömegesen oltanak be embereket

Az egészségügyi alapok minden télen szerveznek oltási kampányokat, hogy népszerűsítsék az influenza elleni védőoltást, de a kanyaró, és a gyermekbénulás elleni oltásokat is hasonló módszerrel bocsátották a lakosság rendelkezésére. Így amikor kész lett a koronavírus elleni vakcina, az elosztáshoz szükséges infrastruktúra már a helyén is volt.

A koronavírussal kapcsolatban az volt különösen fontos, hogy elválasszák az oltásért érkező, egészséges pácienseket azoktól, akik már elkapták a vírust. Ezt országszerte 85 intézményben oldották meg.

A munkát nagy hatékonysággal végzik, rövidek a várakozási idők. Ezenkívül hatékonyan tárolják a vakcinákat, amivel nemcsak az anyagvesztést akadályozzák meg, hanem az oltás árát is alacsonyan tudják tartani.

7. Adatgyűjtés és technológia

Az alapok hatékony informatikai rendszerekkel rendelkeznek, amivel könnyedén nyomon tudják követni a betegek adatait, és biztonságban tartani azokat. Ezen felül az oltások folyamatára is tökéletesen rálátnak.

Habár nincs adatmegosztásról szóló szerződés az alapok és a Pfizer között, úgy tűnik, a cég felismerte, hogy Izraelnek megvan a kapacitása arra, hogy tökéletesen nyomon kövesse az oltást. Így jó terepnek bizonyult az ország annak nagyívű tesztelésére.

A nyilvántartásban akár 50-70 évre visszamenőleg is szerepelhetnek adatok a betegekről, ami könnyűvé teszi a kezelésüket, és csökkenti az ez alatt felmerülő kockázatokat.

Koronavírus elleni védõoltást adnak be egy ultraortodox zsidó férfinak Jeruzsálemben. Fotó: MTI/AP/Mahmoud Illean

8. Kommunikáció

Az oltási kampányt a tévében, a rádióban, és az újságokban is meghirdették, hogy bátorítsák az embereket az abban való részvételre.

Több alap arra biztatja az oltást megkapókat, hogy egy szelfivel reklámozzák a vakcinát a közösségi médiában.

Az ország nyíltan és őszintén kommunikált az egészségügyi témákban már a járvány kezdetén, és kulturális kérdésekben is érzékeny volt.

9. Izrael népének szellemisége

Végül azonban az embereken múlik az oltás sikeressége: az egészségügyi dolgozókon, akik önkénteskedtek, és a civileken, akik együttműködtek a hatóságokkal.

Ez is bizonyítja, milyen összetartó nemzetről van szó.

Izraelbe költözésre inspirálja a zsidókat a vakcina

Az ország még vonzóbb lett a zsidók és a külföldön élő izraeliek számára.