Idén „csupán” 861 autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszterkor

Nyolcszázhatvanegy autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszter éjszakáján; öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma, ami az Europe 1 francia rádió szerint a koronavírus-járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be.

Míg egy évvel ezelőtt szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel, az idén a belügyminisztérium újévi adatai szerint „csak” 861-et, ami 41 százalékos csökkenést jelent – olvasható az Európe 1 honlapján.

Gérald Darmanin belügyminiszter a megyei vezetőkhöz intézett levelében kifejezetten kérte, hogy megyei adatokat ne hozzanak nyilvánosságra a „versengés” elkerülése érdekében.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este nyolc órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt. Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása.

Amy Mek on Twitter: „Happy New Year from Sharia FrancFrance’s traditional ‘burning of the infidel’s cars’ is taking placeLast year, 1,000+ vehicles were set on fire on the night of December 31Will France’s cultural enrichers break last years record? I’m sure Macron & his media will cover it up pic.twitter.com/z6Dc4FzPG9 / Twitter”

Happy New Year from Sharia FrancFrance’s traditional ‘burning of the infidel’s cars’ is taking placeLast year, 1,000+ vehicles were set on fire on the night of December 31Will France’s cultural enrichers break last years record? I’m sure Macron & his media will cover it up pic.twitter.com/z6Dc4FzPG9

Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt 6600 embert büntettek meg. Hatszázhatvankét embert előállítottak, közülük 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Közben szombat reggel véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi – spanyolok, britek, belgák és olaszok – részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti, amelyet a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk. A rendőrségi kudarc után a prefektúra csendőröket vonultatott fel a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

A hangárból csütörtök óta hallatszó techno zene szombat reggel hallgatott el. A prefektúra szerint az első szilveszterezők szombat hajnalban hagyták el a helyszínt. A prefektúra Twitter-üzenete szerint a rendvédelmi szervek szombat negyed tizenegy óta ellenőrzik a helyszínt.

Forr a levegő Franciaországban

Ismét incidensek törtek ki Párizsban a nemzetbiztonsági törvény vitatott passzusa és általában a szociális és szabadságjogok csorbítása elleni újabb tüntetésen.