Izrael és az Egyesült Államok is elutasította az ENSZ költségvetését

167 ország jóváhagyta, Izrael és az Egyesült Államok elutasította az ENSZ idei, 3,2 milliárd dolláros költségvetését – írja a The Times of Israel. A távozó Trump-adminisztráció Izrael és Irán konfliktusára hivatkozva utasította el a költségvetést. A költségvetésről szóló tanácskozás része a 2001-es durbani konferencia évfordulós megemlékezése is, ahol a cionizmust a rasszizmushoz hasonlították.

Kelly Craft, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete arra hívta fel a figyelmet, hogy a költségvetés része a 2001-es durbani konferencia huszadik évfordulójáról megemlékező rendezvény is.

A konferenciát a rasszizmus miatt hívták össze, az Egyesült Államok pedig kiállt Izrael mellett egy olyan törvényjavaslattal szemben, amiben a cionizmust a rasszizmushoz hasonlították.

A hasonlatot kivették a javaslatból, mielőtt azt elfogadták volna. Craft kijelentette: az Egyesült Államok – az ENSZ legnagyobb befizetőjeként – kiáll az elvei mellett, amellett, amit helyesnek tart, és nem köt megegyezést egy másik megegyezés kárára. Hozzátette:

húsz év elteltével sincs semmi ünneplésre méltó az antiszemita, Izrael-ellenes Durbani Egyezménnyel kapcsolatban.

Craft azt is kifogásolta, hogy az Egyesült Államok mellett szinte senki nem állt ki szeptemberben, amikor az ENSZ bejelentette, hogy visszaállítja Iránnal szembeni szankcióit. „Az Egyesült Államok erkölcsi iránytűjének nincs szüksége szurkolótáborra. Nem a támogató országok számától érezzük kényelmesen magunkat, különösen olyankor, ha az országok többsége aláírja a terrorizmus, a káosz és a konfliktus támogatását” – bizonygatta Craft.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete szerint a durbani konferencia egy újabb esemény, ahol démonizálták Izraelt.

Erdan szerint a 2001-es egyezményt ismét arra használnák, hogy rágalmazzák az országot, a zsidó önmeghatározást pedig a rasszizmus vádjával illessék, ezért minden ország nagykövetének ki kellene állnia a megemlékezéssel szemben.

Erdan azt is elmondta, hogy a költségvetés egy szélesebb körű Izrael-ellenes elfogultság része az ENSZ-en belül, és megfogadta: nem fogja tétlenül nézni, hogy teret adjanak aaz Izraellel és a zsidó emberekkel szembeni uszításnak és hazugságoknak.

Az ENSZ Közgyűlése 106-14 arányban külön elfogadott egy határozatot is az évfordulós megemlékezéssel kapcsolatban. Itt már Nagy-Britannia, Franciaország és Németország is csatlakozott Izraelhez és az Egyesült Államokhoz az ellenszavazatokat tekintve.

Az ellenszavazat nem befolyásolja azt, hogy az Egyesült Államok továbbra is a szervezet legnagyobb befizetője marad: a békefenntartás költségének 25 százalékát továbbra is ők állják, és 9 milliárd dollárt adnak be a közösbe humanitárius segítség céljából.

Joe Biden megválasztott elnök várhatóan szorosabb kapcsolatot épít ki az ENSZ-szel, és megszakítja az USA kilépését az Egészségügyi Világszervezetből.

Magyarország és Izrael is elítélte az ENSZ-ben Iránt

A világszervezet mindazonáltal figyelmen kívül hagyta Kína, Szaúd-Arábia, Törökország és Venezuela jogsértéseit. Az Amerikai Zsidó Bizottság mindeközben kitüntette Bogyay Katalint, Magyarország leköszönő képviselőjét az ENSZ-nél.