Arab képviselője is lehet a Likudnak

Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a kormányzó Likud párt vezetője azt mondta, hogy pártja a március 23-ra kitűzött választásokon akár arab származású képviselő-jelöltet is indíthat – írja a Times of Israel.

Az izraeli miniszterelnök erről csütörtökön beszélt, mikor látogatást tett az arabok lakta Tira városában található oltóközpontban.

Netanjahut újságírók arab törvényhozó jobboldali listájára való esetleges elhelyezéséről kérdezték, Netanjahu pedig azt válaszolta:

„Nem zárom ki ennek lehetőségét. Megvitatom a kérdést a Likud választási bizottságával és meglátjuk”.

Netanjahu Likud pártja a múltban többször kampányolt az arab közösségekben vélt választási csalásokkal kapcsolatban és számos alkalommal démonizálta az arab törvényhozókat a Knesszetben. Például a 2015-ös választásokon úgy mozgósította szavazóit, hogy arra figyelmeztetett „az arab választók tömegesen mennek a szavazóhelyiségekbe”.

Az elmúlt hónapokban azonban úgy tűnik, hogy sokak meglepetésére megállapodott Mansour Abbasszal, az Egyesült Arab Lista párt egyik képviselőjével.

A Likud bizottsága szerda este jóváhagyta Netanjahu azon kérését, hogy a közelgő választások előtt ne rendezzenek előválasztást és beleegyezett abba, hogy megtartsák az előző három választáson induló képviselők listáját hat kivétellel, mely helyekre a miniszterelnök nevezhet meg jelölteket.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a Likud párt szerezheti a legtöbb szavazatot a március 23-án esedékes választásokon, azonban arról egyelőre nem sokat tudni, milyen koalíciós partnerekkel számolhat Netanjahu pártja.

Ganz felmondja az egységkormányt, ismét választások lesznek Izraelben

Felbomlik a koalíció, két éven belül negyedik alkalommal lesznek választások.